En ymmärrä presidenttiä

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin Ylen Ykkösaamussa, olisiko hän valmis suosittelemaan Nato-jäsenyyttä kansalle, jos Ruotsi päättää hakea sotilasliittoon.

Niinistö vastasi, että merkittävissä kansainvälisissä kysymyksissä ei kannata ryhtyä jossittelemaan. "En minä vastaa siihenkään, että jos taivas putoaa niskaan."

Näkemys on kummallinen. Isoissa kansallista turvallisuutta koskevissa kysymyksissä nimenomaan pitää jossitella. On pohdittava erilaisia skenaarioita ja mietittävä etukäteen, miten niihin voi parhaiten varautua. Sitä voisi kutsua myös vastuulliseksi turvallisuuspolitiikaksi.

Viime vuosikymmenellä Suomen poliittinen johto oli unessa ja seurasi sivusta, kun Baltian maat hyödynsivät historiallisen tilaisuuden ja liittyivät Natoon. Mikähän olisi tunnelma noissa maissa nyt, jos tuota ratkaisua ei olisi tehty?

Presidentin puheista päätellen Suomi haluaa olla unessa jatkossakin. Koska Ruotsin Nato-jäsenyydellä ei pidä etukäteen jossitella, aiheesta saa keskustella ilmeisesti vasta sitten, kun Ruotsi on jo Natossa.

Silloin on myöhäistä. Suomen turvallisuuden kannalta olisi karmea tilanne, että kaikki muut Pohjoismaat kuuluisivat yleiseurooppalaiseen puolustusliittooon ja vain Suomi olisi ulkopuolella. Olisimme harmaata vyöhykettä, jonka niin Venäjä kuin Natokin koettaisi ottaa mahdollisimman nopeasti haltuun, jos (!) jännitys alueella kiristyy.

Jos Ruotsi liittyisi Natoon, murenisi myös se Ruotsin ja Suomen sotilaallinen yhteistyö, jonka perään nyt kovasti haikaillaan. Samalla Suomen ulkopoliittinen liikkumavara kaventuisi entisestään. Venäjän silmissä kuuluisimme sen etupiiriin.

Turvallisuuspolitiikasta pitää keskustella. Ja turvallisuuspolitiikka on mahdollisiin tulevaisuuden uhkiin varautumista. Tulevaisuudesta emme tiedä mitään, joten sana "jos" on olennainen osa keskustelua, sanoipa presidentti mitä hyvänsä.

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu