ArnoKotro

Niinistön emämoka

Norjassa on otettu käyttöön puolustusratkaisu, josta mekin voisimme ottaa oppia. Siellä koko ikäluokka, noin 60 000 nuorta miestä ja naista, määrätään kutsuntoihin, ja heistä joka kuudes valitaan asepalvelukseen. Vapaaehtoisia riittää, joten riviin saadaan motivoitunut ja sen kokoinen joukko, että se pystytään oikeasti varustamaan ja kouluttamaan.

Tällaista tasa-arvoista, kustannustehokasta ja nykyisiin uhkakuviin sopivaa mallia on ehdotettu Suomeenkin. Vaan mitä tuumii ehdotuksesta puolustusministerin erityisavustaja Petteri Leino? Hänen mukaansa Norjan mallia kannattavat puuhailkoot sukupuolineutraaliudella jossain muualla kuin maanpuolustuksessa.

Jos tasa-arvo ei kuulu maanpuolustukseen, miksi Puolustusvoimat sitten kertoo keskeiseksi arvokseen yhdenvertaisuuden?

Samainen Leino on aiemmin ehdottanut, että asevelvollisuutta vastustavat hankkeet pitäisi kieltää lailla. Onpa Leino todennut niinkin, että asevelvollisuuden kriitikot hyökkäävät ”pyhimpiä” arvoja vastaan ja nämä ”turhaakin turhemmat ääriliikkeet” ja ”tyhjänlouskuttajat” kuuluisivat Suomenlahden saarille linnunjätöksiä siivoamaan.

Leinon mukaan väite, että sukupuolen perusteella määräytyvä asevelvollisuus on tasa-arvo-ongelma, on ”härski vale”.

Tasa-arvo aiheuttaa eritysavustajalle Tourette-oireita, mutta hyvin ei mene itse ministerilläkään. Niinistön mukaan naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia palvelukseen astuttuaan.

Tämä on puppua. Olennaisimmassa kysymyksessä – oikeudessa keskeyttää palvelus seuraamuksitta – on se ero, että ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana naiset sen saavat tehdä, miehet eivät.

Niinistön kunniaksi on tosin sanottava, että hän sentään pyrkii pysymään asialinjalla.

Järkiperäistä keskustelua maanpuolustuksesta on vaikea käydä. Erityisen surullista on, että puolustusministerin erityisavustajalta puuttuu halu ja kenpäties kykykin rakentavaan argumentointiin. Leino korvaa sen lapsellisilla ja kaikkien älyä loukkaavilla tunnevaltaisilla provokaatioilla.

Petteri Leinon nimittäminen erityisavustajaksi on Jussi Niinistön tähänastisen ministeriuran isoin moka. On pelottavaa, että puolustusministerinä toimii ihminen, jonka harkintakyky pettää näin pahasti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivottavasti nykyinen puolustusministerimme, sotahistorian dosentti Jussi Niinistö ei halua jättää omaa jälkeään Suomen sotahistoriaan. Sama koskee hänen erityisavustajaansa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Niinistö on älykäs ja isänmaan asialla oleva tohtorikoulutettu mies, joka valitettavasti on juuttunut menneen maailman ajatteluun, olipa kyse sitten asevelvollisuudesta (josta käytännössä kaikkialla muualla Euroopassa on luovuttu) tai sukupuolirooleista.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Sattumalta tunnen Petteri Leinon. Järkevä mies, jolla on jalat maassa.
Ehkä tavallista suorapuheisempi, sanoo sen mitä asioista ajattelee.

Petteri Leino on vastakohta poliitikolle, joka puhuu paljon varoen samalla sanomasta mitään.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Suorapuheisuus ei ole arvo silloin, kun puheiden sisältö on vailla järkeä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noh..koska Suomessa ollaan tiukasti sitä mieltä,että kansan ei tarvitse tietää maanpuolustusasioista mitään,niin ei sitä mielestäni voi sitten marssittaa rintamallekkaan tietämättömänä.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jää armeija jolle ei kuulu kertoa mitään eli palkka-armeija tai vapaaehtoisista koostuva armeija.Vapaaehtoisuuden kanssa ei pitäisi olla ongelmaa Suomessa,koska maanpuolustustahto on korkealla tutkimusten mukaan.

Ei tämä demokratiassa muuten voi näin toimia ja samalla loppuu se punikkihöpötykset kaikkeen kritiikkiin mitä asiasta esitetään,kun kysytään demokratian perään. Eli tämä muutos helpottaisi myös yhteiselämän rakentamista.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Se mikä onnistuu Norjassa ei onnistu Suomessa. Norja on käytännössä saari.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Oletan, että Suomenkin asevelvollisten piiriin saadaan vähintään 10 000 motivoitunutta henkeä per ikäluokka, jos ikäluokasta +-70% eli 30-40 000 käy armeijan.

Toisaalta, olen kuullut tavallisesti luotettavista lähteistä, että tasa-arvo (tai yhdenvertaisuus) ei ota toteutuakseen taistelusukeltaja- ja laskuvarjojääkärikoulutuksessa. Asiaa selitellään voima- tai kuntotekijöillä.

Mitä tulee poliittisiin avustajiin yleensä, kovin pitkälle meneviin lääketieteellisiin johtopäätöksiin tuskin kannattaa eksyä, puhumattakaan älyllisistä loukkauksista. Jäsenkirjahan siellä ratkaisee sopivalla nepotismilla täydennettynä...

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tein pienen korjauksen blogiin klo 15.44: Petteri Leino ei ole toivottanut asevelvollisuuden kriitikoita "Suomenlinnan ulkoluodoille" vaan "Suomenlahden saarille". Itse asia ja tyylilaji korjauksesta tuskin muuttui.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomenlinna sijaitsee Suomenlahden viidellä eri saarella : Kustaanmiekka, Susisaari, kolme Mustasaarta.

Vuosina 1918-19 Suomenlinnassa toimi punavankien vankileiri. 10000 punavangista menehtyi nälkään ja tauteihin 1000. Teloitettuja oli 80.

Ehkä asevelvollisuuden kriitikoiden näkeminen Suomenlahden saarilla luo Petteri Leinon mielikuviin heijastumia sotahistoriastamme.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

1/15 armeijan käyneenä voin sanoa ettei naiset ja miehet ole samanarvoisia intissä.
Naisia ei sinäänsä voi laittaa esimerkiksi miesvaltaiseen jääkärikomppaniaan. Naisen läsnäolo taistelutilanteessa voi johtaa ylimääräiseen sankaripelleilyyn, mikä voi johtaa turhiin kuolemiin tai tehtävän epäonnistumiseen.
Siitäkään en tiedä mikä olisi esim. raiskauksien todennäköisyys kun miehillä voi muutenkin tulla kuolema minä hetkenä hyvänsä.
Tämän takia naisia menee useimmiten joko sotilaspoliiseiksi tai huoltojoukkoihin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Epäilemättä miehet sopivat sotimiseen naisia paremmin. Toisaalta olisi tasa-arvon mukaista komentaa naiset siviilipalveluun vaikkapa avustamaan vanhusten hoidossa ja kotipalvelussa, töitä kyllä olisi.Tällaisia töitä olisi joka paikkakunnallakin olemassa, joten siviilipalvelusnaiset voisivat majoittua kotonaan, siitäkään ei tulisi lisäkustannuksia.

T Piepponen

Totta puhut. Jo näin rauhan aikana olisi hyvä korvata hoitolaitoksissa ihmisiä huvikseen pahoinpitelevät hullut vaikka niillä palvelukseen velvoitettavilla naisilla ja lähettää ensinmainitut joko polkemaan miinoja minne tahansa, tai paremmassa skenaariossa sulkea heidät johonkin tehtaaseen ompelemaan varusteita - loppuiäkseen. Tästä menettelystä kaikki hyötyisivät.

Toisaalta on jotenkin huojentavaa tietää virkamiehinäkin olevan esim. koprolaliasta kiinnostuneita lokinpaskasta puhujia. Sitä voi täten kokea itsensä kovin vähähaittaiseksi, kun tietää että todellista vaikutusvaltaa omaavat ovat ehkä vielä enemmän sekaisin.

Vielä tähän päivään mennessä en ole kuullut yhtään perustetta miksi suomalaiset olisivat jotenkin niin erikoisia, ettei täällä tunnu toimivan mikään mikä muualla toimii. Tai niin ajatellaan. Mysteeri on se.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Pari pointtia.

Osa miehistä ja naisista soveltuu ja on motivoituneita asepalvelukseen, osa ei. Ei ole järkeä pakottaa vastentahtoisia miehiä armeijaan tai siviilipalvelukseen tuhlaamaan aikaa.

Toiseksi tällä hetkellä koulutetaan selvästi liikaa varusmiehiä siihen nähden, kuinka monelle riittää nykyaikaista varustusta ja kertausharjoituksia. Suurimmalle osalle ei ole sijoitusta sodanajan joukoissa.

Jos palvelus olisi kaikille yhtäläisesti vapaaehtoinen, riviin saataisiin sopivan kokoinen joukko motivoituneita miehiä ja naisia - todennäköisesti selvästi enemmän miehiä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#12

>....Osa miehistä ja naisista soveltuu ja on motivoituneita asepalvelukseen, osa ei....

ooo

Sotilaan ominaisuudet tulevat näkyviin vasta sitten kun kuulat vinkuvat korvissa.
---
Onneksi me elämme rauhassa, eikä meitä juuri mikään uhkaa. Puheet kyllä ovat kovia joka puolella.
Elellään vaan samoin kuin on eletty runsaat 70 vuotta.

Vakavassa maanpuolustuskeskustelussa puhutaan myös meistä 5, 5 miljoonasta siviilistä, mutta niin rohkeita näyttää olevan vähän.

Puolustusministeri nukkuu revolveri tyynyn alla.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Mielenkiintoista miesten välistä keskustelua naisen komentamisesta milloin siihen ja milloin tähän työtehtävään yhteiskunnassa.

Mikä tahansa työtehtävä voidaan määrittää kulttuurisesti sukupuolen mukaan. Meillä pohjoismaissa valinta on ollut jokseekin vapaa toisin kuin vaikkapa islamilaisissa maissa.

Norjassa kaikki on ollut ja on toisin. Naiset ovat voineet tehdä oman valintansa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Niin, kaikkein hölmöintä olisi määrätä naisillekin jokin inttiä vastaava velvollisuus. Epäkohdasta ei päästä eroon kaksinkertaistamalla se.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Puolustusministerin huonosti käyttäytyvä erityisavustaja on iltapäivälehden jutun mukaan koulutukseltaan ravintolakokki.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puolustusministeri Jussi Niinistö on ilmeisesti muistellut vanhaa sanontaa :

Armeija marssii vatsallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset