Tyrmistyttävä opintotukileikkaus

Vaikuttaa pahasti siltä, että korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskisi 250 euroon. Päätös olisi häpeällinen.

Omilta opiskeluajoiltani muistan, että vuonna 1992 opintoraha oli 1570 markkaa. Päälle sai vajaan tonnin asumistukea.

Oli oikein käytävä rahanarvolaskurilla.

Tuo 1570 markkaa on nykyrahassa 377 euroa. Jos opintoraha leikattaisiin 250 euroon, nykyopiskelijan opintorahan ostovoima olisi siis noin kolmanneksen kehnompi kuin meidän, jotka opiskelimme ennätyslaman aikana. Opintorahaa sai vieläpä nostaa 70 kuukautta, nyt aika halutaan rajata 45 kuukauteen.

Johdonmukaisuudesta tietty plussaa: tuen pituudestakin lähtisi samainen kolmasosa.

Mieleen muistuu muutakin. 1990-luvulla yksiön pystyi vuokraamaan Helsingistä parilla tonnilla kuussa, nykyrahassa siis vajaalla viidellä huntilla. Eipä löydy nykyään sen hintaisia vuokrakämppiä.

Takavuosien yritykset sitoa opintoraha indeksiin on ollut huono vitsi. Helpompi on ratsastajan pysyä rodeohärän selässä kuin opintotuen indeksissä.

Pienen maan menestys voi perustua vain siihen, että saadaan koko jengin osaaminen käyttöön. Nyt Suomesta halutaan tehdä askel kerrallaan luokkayhteiskunta, jossa vähävaraisten perheiden lasten mahdollisuudet korkeaan koulutukseen ovat selvästi heikommat kuin muilla.

Siihen meillä ei ole varaa.

Koska tässä vaiheessa yleensä kysytään, mistä sitten ottaisit säästöt tai fyrkat, niin paiskataanpa ehdotus. Nostetaan kiinteistö- ja perintöveroa ja palautetaan varallisuusvero, ja annetaan nuorison opiskella taustasta riippumatta. Jopa sellaisia aloja, jotka eivät takaa hyvää liksaa opintolainan takaisinmaksuun.

 

 

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu