ArnoKotro

Kuuleeko Orpo? Täällä keskiluokka!

Petteri Orpo aikoo kokoomuksen uutena puheenjohtajana toimia ”tavallisen työtä tekevän ihmisen” hyväksi ja moittii, että kokoomus on unohtanut keskiluokan.

No yritetäänpä nyt sitten muistaa se keskiluokka. Orpon puheista olen ymmärtänyt, että keskiluokkaan kuuluu jo parin kolmen tonnin bruttotuloilla. Mitä tällaiset tavalliset työtä tekevät suomalaiset mahtavat haluta?

Monen keskiluokkaisen nettopalkalla on paha ostaa omaa asuntoa ainakaan Helsingistä. Niinpä se keskiluokka, jonka itse tunnen, haluaa pääkaupunkiin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Me keskiluokkaiset emme tykkää, en minä ainakaan, julkisia palveluja kurittavista leikkauksista. Samalla ymmärrän, että valtiontalous on epätasapainossa. Joten jos ei leikata, sitten pitäisi saada jostain lisää fyrkkaa.

Mutta saahan sitä. Suomessa on eurooppalaisittain katsottuna ankara työn verotus – sen me keskiluokkaiset jos ketkä tiedämme – mutta omaisuusverot ovat pienet. Sillä suunnalla olisikin korjattavaa: varallisuusvero pitäisi palauttaa, pääomaveroa kiristää, perintöveroa nostaa, kiinteistöveroa korottaa ja laajentaa. Ökyrikkaiden ja verokikkailijoiden paapomisen voisi lopettaa.

Monella meistä keskiluokkaan kuuluvista ei jää rahaa sivuun niin paljon, että voisimme rahoittaa lastemme opiskelua. Kuitenkin toivomme, että jälkikasvu opiskelee sen minkä rahkeet riittävät. Niinpä opintorahaa pitää korottaa niin että se mahdollistaa minimitoimeentulon opintojen aikana.

Tässä näitä keskiluokkaisia toiveita, noin aluksi. Yksi ongelma niissä taitaa olla: ne eivät kuulu kokoomuksen ohjelmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kuuleeko keskiluokka? Täällä köyhä!

Muuten meni oikein hyvin, mutta jos ei niitä pakollisia maksuja enää kiristettäisi..kuten esim. kiinteistöveroa. Meitä "ökyrikkaita" työttömiä asustaa vanhoissa "lautamajoissa", joiden markkina-arvo varmasti pienempi kuin kerta vuoteen maksettava kiinteistövero. Asuttava kuitenkin on jossain ja onhan se "oma".

PS näin työttömänä olen sitä mieltä että työllisten veroja voisi hyvin korottaa..alimmaksi veroprosentiksi vaikka 30% ja siitä sitten vaikkapa 90n asti.."nallejen" kohdalla voisi ottaa vaikka 50% pankkitileillä olevistakin.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Kyllä työn verotus on nyt ihan tapissa, ja kokoomus on siinä ihan oikeassa että sitä pitäisi kaikissa tuloluokissa keventää. Ongelma on se, että keskiluokka ja työssäkäyvät köyhät maksavat aika tavalla tuloveroa samalla kun omaisuusverot ovat matalat. Epäsuhta työn ja omaisuustulojen verottamisen välillä on Suomessa poikkeuksellisen suuri.

Jyrki Paldán

Jos kuunnellaan hetki historian havinaa, kiinteistöveron korotushan oli tavallaan vain kompromissi varallisuusveron poiston jälkeen. Silloin kerrottiin että suurin osa Suomalaisten varallisuudesta on kiinteistöissä, ja siksi kiinteistövero on ihan näppärä tapa jatkaa varallisuuden verottamista, kun itse varallisuusvero oli nyt vain (ideologisista syistä) pakko poistaa.

Seurauksena aikaisemmin lähes yksinomaan varakkaisiin kohdistunut varallisuusvero alkoi rokottamaan kaikkia tuloluokkia suhteellisen tasaisesti. Myös teitä työttömiä omistusasujia.

Kiinteistöveron voisi siis korvata varallisuusverolla, tai vaihtoehtoisesti siitä voisi tehdä progressiivisen.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi

Kaikenkaikkiaan verotus on aivan tapissa. Ainoa järkevä keino lisätä sitä on laajentaa veropohjaa sieltä, missä sitä ei ole. Julkista sektoria voi hyvin keventää palveluita vähentämättä ohentamalla organisaatioita ja lisäämällä pienien ja keskisuurien yksiköiden välistä yhteistyötä. Lisäksi on syytä luopua hyväntahtoisesta byrokratiaa lisäävästä lainsäädännöstä. Normeja pitää siis todella purkaa muutoinkin kuin vain vapauttamalla kauppojen aukioloaikoja.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Kyllä, veropohjan laajentaminen olisi järkevä ratkaisu.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kenenkäs antamilla valtuuksilla olet yleistänyt oman poliittisen agendasi koskemaan valtavaa määrittelemätöntä ihmisryhmää? Suomi on täynnä ihmisiä, jotka eivät halua nostaa omaa elintasoaan ottamalla hieman lisää muilta, kuten Kotro selkeästi haluaa. Yksi keino on ottaa vähän vähemmän ja antaa ihmisten itse päättää. Se tarkoittaa mm. julkisen sektorin menojen karsimista.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

En ole nostamassa omaa elintasoani vaan puolustan julkisia palveluja leikkauksilta. Paine leikkauksiin vähenisi jos omaisuuteen liittyviä veroja nostettaisiin.

Jyrki Paldán

"Suomi on täynnä ihmisiä, jotka eivät halua nostaa omaa elintasoaan ottamalla hieman lisää muilta, kuten Kotro selkeästi haluaa."

Kukaan ei pakota ketään käyttämään julkisia palveluita(ellei lasketa esimerkiksi vankilaa), ja ne saadut tulonsiirrot voi lahjoittaa vaikka suoraan niille miljonääreille jos tuntee noin rankkaa sympatiaa heidän rankkaa asemaansa kohtaan.

"Yksi keino on ottaa vähän vähemmän ja antaa ihmisten itse päättää. Se tarkoittaa mm. julkisen sektorin menojen karsimista."

Höpöhöpö, asia ei todellakaan ole noin yksiselitteinen. Jos ja kun nettoveronmaksajia on n. 30% väestöstä, ja jotkin julkiset palvelut tai tulonsiirrot lisäävät loppujen n. 70%:n "valinnanvapautta", kasvaa "valinnanvapaus" kokonaisuudessaan kun tuo julkinen palvelu toteutetaan verovaroin.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Kummallinen kirjoitus. Kaikkien pitää voida asua Helsingin keskustassa: markkinavoimat jätetään ulkopuolelle globalisaation huomaan. Ei voi asua Myyrmäessä tai Hyvinkäällä. Ja ilman muuta velkaa lisää että saadaan opintorahaa. Opiskellahan pitää voida, jos joku "kiinnostaa". Yhteiskunnan tarpeet ovat monasti muuta, mikä ristiriita on johtanut koulutusmammuttiin. 15 % vaje ja vastaava sisäisen devalvaation tarve on fakta; otetaan sitten niistä Panama-papereista!!

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Iiro,

kyllä se minusta olisi ihan hyvä jos tavallinen palkansaaja - se josta Orpo puhuu - voisi asua Helsingissä ilman että kolmasosa nettopalkasta menee asumiseen. Tarvitaan siis kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Valtion velanottoa pitää vähentää, ja yksi keino on veropohjan laajentaminen ja omaisuusverojen nostaminen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskiluokkaiselle riittää mainiosti yhteiskunnan palvelujen nykyinen taso tai jopa niiden karsiminenkin. Me keskiluokkaiset useimmiten kustannamme lapsillemme - ja joskus myös itsellemme - sairaskuluvakuutukset. Voimme toki nuukuuttamme tinkiä omasta vakuutuksesta. Silloinkin meillä on työnantajan kattama työterveyshuolto.

Keskiluokka ei ole yhteiskunnan palvelujen varassa. Niistä on varaa tinkiä. Toki olisikin hyvä, että keskiluokkaiset siirtyisivät terveyskeskuksista yksityistohtoreille. Näin terveyskeskuspalvelut riittäisivät niitä tarvitseville. Niille, joilla ei ole varaa maksaa tarvitsemistaan palveluista. Sosiaalitoimella ei keskiluokalle ole juuri mitään annettavaa.

Koulutuksessta emme tietenkään halua tinkiä. Haluamme oman jälkikasvumme pääsevän keskiluokkaan, ehkä itseämme korkeammalle oksalle.

Keskiluokka haluaa maksaa itse kulunsa. Keskiluokan verorasitus on syytä pitää kohtuullisena. Muotoilen Kotron sanomaa hiukan, että se voisi kelvata Sammallahdellekin: yhteiskunnan vähäosaisimpien kustannuksia pitäisi siirtää yläluokan vastuulle, ainakin nykyistä suuremmalta osuudelta.

Tärkeintä olisi, että keskiluokan pitäisi päästä yhteiskunnan vähävaraisimmille tarkoitettujen palvelujen käyttäjäkunnasta. Osa keskiluokasta joutuu nykyisellä verorasituksella turvautumaan asumis- ja jopa toimeentulotukeen.

Reijo Siipola

Keskiluokan puolueelle riittää olla keskinkertainen arkielämän puolue, kuten muutkin keskimäärin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Meitä keskiluokkaisia ihmisiä on moneen junaan :) Työn verotusta ei enää voi kiristää. Olen sitä mieltä vaikka en enää saakaan palkkatuloja, vaan pientä pääomatuloa. Olen nimittäin nuoresta saakka säästänyt sairaanhoitajapalkastani pahan päivän varalle, onneksi sen tein, koska viime vuodet ollut tarpeen. Tosin pieniä pääomatuloja verotetaan paljon rankemmalla kädellä (noin 30 %) kuin suuria pääomatuloja tai vastaavan suuruisia palkkatuloja. Keskituloisia ja suuria palkkatuloja sen sijaan verotetaan Suomessa ankarasti. Suuria pääomatuloja saavat pääsevät vastaavasti vähällä

Kiinteistöveron nostaminen on myös ongelmallista, monet vähävaraiset asuvat nimittäin kiinteistöissä. Tarvitsemme Suomeen lisää yrittäjyyttä. Olen ihmetellyt miksi esim Gigantti, Bauhaus, Ikea, Expert, XXL ym. pärjäävät Suomessa hyvin? Missä vastaavat suomalaiset yritykset? Vika konseptissa, markkinoinnissa?

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja todellakin tarvitaan lisää pääkaupunkiseudulle! Myös kohtuuhintaisia omistusasuntoja tarvittaisiin kipeästi. Maan hintaa pitäisi kaupungeissa alentaa. Esimerkiksi Kirkkonummen tontit ovat pöyristyttävän hintaisia, vaikka se on pelkkä maaseutupitäjä ilman erityisiä palveluja.

Jyrki Paldán

"Tosin pieniä pääomatuloja verotetaan paljon rankemmalla kädellä (noin 30 %) kuin suuria pääomatuloja tai vastaavan suuruisia palkkatuloja. Keskituloisia ja suuria palkkatuloja sen sijaan verotetaan Suomessa ankarasti. Suuria pääomatuloja saavat pääsevät vastaavasti vähällä"

Noinpa, pääomatulojen lisääminen vähintään samaan veroprogressioon ansiotulojen kanssa ratkaisee kummatkin ongelmat.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Suomalaisessa verotuksessa on sadoittain epäkohtia - pääomatulojen verotus ei ole lähimainkaan ongelmalistan kärkipäässä. Ennen kuin pääomatulojen verotusta kiristetään (se on jo Suomessa useimpien henkilöiden kohdalla huomattavan kireää), voitaisiin veropohjaa laajentaa esim. poistamalla työmarkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovapaus.

Monsieur Poétique

Lisää vuokra-asuntoja pk-seudulle ois ihan fain, mutta ei taida ihan kaikkea korjata. Tästä myös päästään siihen, että kiinteistöbisnes on alana kait maan kannattavinta pois lukien huumekauppa ja puolet IT-firmoista. Jätkät (ja heidän firmansa, säätiönsä ja yhdistyksensä) ostelevat kymmeniä kämppiä spekulointi- ja vuokratulotarkoituksessa, mutta en osaa rinnastaa vanhojen puhelinosakkeideni osinkoa, nyt muistaakseni 129 euroa vuodessa tuohon samaan verotettavaan omaisuuslajiin. Tietty, tiukasti ottaen olen itsekin riistäjä, kun tapauksessani esiintyy sana "osinko". Toki kirjoittaja tod.näk. sallisikin alle tonnin pääomatulot (ei vuokratulot) verovapaasti, näin luulen.
Olen suunnitellut mm. maahanmuuttajajärjestön perustamista. Tai voisihan niitä olla useampikin. Monikulttuuri- ja naisten tukijärjestöt vielä päälle. Veroeuroja tulisi ministeriöistä ja loput eurot RAY:sta. Olen ennenkin järjestänyt valtion ja kaupungin tukia järjestöille. Jos olen ahkera, olen junaillut järjestöilleni kämpän Stadista muutamassa vuodessa. Ja yleishyödyllinen järjestö voi selvitä aika pienillä veroilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ainaista itkua siitä että verotetaan liikaa ja valtio jakaa liian vähän.

Sitäkin valitetaan että valtio ottaa velkaa.

Turha itkeä, itku ei auta.

Tilannetta ei voida ratkaista muuten kuin leikkaamalla valtion menoja ja korottamalla veroja, eli rankaisemalla köyhiä, kuten nyt tehdään, tai sitten rankaistaan rikkaita, veroja nostamalla, mitä nyt ei tehdä, tai sitten rankaisemalla molempia.

Se on poliittinen päätös missä suhteessa suomalaisia rangaistaan.

Se ettei tarpeellisista leikkauksista ja veronkorotuksista päästä yksimielisyyteen, eikä tarpeellisia leikkauksia, tai veronkorotuksia tehdä, on merkki politikkojen ja poliittisen järjestelmämme heikkoudesta.

Järjestelmää pitäisi jotenkin vahvistaa, niin ettei tällainen peli ja vetkuttelu onnistuisi, vaan tarpeelliset päätökset saataisiin tehtyä.
-----------

Se ettei Suomen kilpailukykyä saada kuntoon, se että vienti ei vedä ja investoinnit menevät muualle kuin Suomeen, tarkoittaa sitä että työmarkkinamme eivät ole kunnossa. Työmarkkinoilla ei ole kykyä sopia palkoista ja työehdoista niin että kilpailukyky pysyisi. Kilpailukyky heikkenee koko ajan siksi että palkankorotukset ovat aivan liian suuret, eikä näköjään näytä olevan mahdollista alentaa palkkoja, vaikka se kilpailukyvyn palauttamiseksi olisi välttämätöntä.
----------

Tässä ovatkin ne kaksi suurta heikkoutta jotka pitäisi maassamme korjata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset