Jotain iloa Brexitistäkin!

Brittien EU-äänestys oli onneton näytelmä ja valtava vahinko kaikille. Mutta on siitä jotain hyötyäkin: se oli varoittava esimerkki. Toivottavasti yhä useampi viimeistään nyt ymmärtää, että suora kansanäänestys on ongelmallinen keksintö.

Suomessa on joutunut viime aikoina seuraamaan populistista dominoa, kun poliitikko toisensa perään on vaatinut kansanäänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä. Ja kun yksi aloittaa, muiden on vähän pakko peesata; vähemmästäkin leimautuu kansaa halveksivaksi elitistiksi.

Viisaat päätökset perustuvat tietoon. Jotta ehdotettu Nato-äänestys ei menisi tunnevetoiseksi Brexit-hölmöilyksi, me kansalaiset tarvitsemme tiukkaa faktaa.

Meille päätöksentekijöille pitää antaa selvitys siitä, millainen huoltovarmuus Suomella on. Mitä varmuusvarastoistamme löytyy ja kuinka pitkäksi aikaa? Entä mikä on puolustuksemme heikoin lenkki: mitkä aselajit alkavat ensimmäisenä kärsiä polttoaineen, varaosien ja ampumatarvikkeiden puutteesta? Kuinka pian tarvittaisiin täydennystä liittolaisilta?

Puolustusvoimien olisi syytä julkaista vaikkapa nettisivuillaan tiedustelutietoa Suomen lähialueilla olevista Venäjän asejärjestelmistä ja joukoista ja niiden arvioidusta suoristuskyvystä. Haluamme tutustua myös Suomen liikekannallepanosuunnitelmiin samoin kuin arvioihin liikekannallepanoon liittyvistä ongelmista.

Haluamme tietää, mitä kulisseissa on puhuttu. Millaisia epävirallisia keskusteluita on käyty esimerkiksi Suomen mahdollisuudesta saada sotilaallista apua, jos pysyttelemme Naton ulkopuolella?

Jos meillä ei ole näitä tietoja, joudumme äänestämään fiilispohjalta. Ja näitä tietoja ei meille voi antaa.

Toinen vaihtoehto on se, että emme järjestä kansanäänestystä, vaan ratkaisemme Nato-kysymyksen edustuksellisen demokratian keinoin – kuten on tehty 25:ssä Naton 28 jäsenmaasta.

Löytyisiköhän jostain niin suoraselkäistä poliitikkoa että viheltäisi populistisen dominon poikki, ihan noin kansallisen turvallisuuden vuoksi?

Koska Iso-Britannia on EU:n tärkein sotilasmahti, Brexit on tehnyt Suomen Nato-jäsenyyden entistäkin ajankohtaisemmaksi – ja kansanäänestyksen yhä kummallisemmaksi ajatukseksi.

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu