Ehdotan ajatusleikkiä, Sofia Vikman!

Niinkin voi miehelle käydä, ettei saa naista mielestään. Tästä on jo viikko, kun kansanedustaja Sofia Vikman vieraili telkkarissa, mutta en voi unohtaa. Niin topakasti hän kannatti miesten asevelvollisuutta.

Pannaanpa pystyyn pieni ajatusleikki, Sofia, aikuisten surullinen satu.

Olipa kerran aika, jolloin sukupuoliroolit olivat patavanhoilliset. Naisten ja miesten työt olivat selvästi erikseen. Ja vanhustenhoito oli tietysti naisten hommaa.

Niinpä vanhustenhoidosta tehtiin nuorille naisille pakollista. Naisten käskettiin leikata hiuksensa ja heidät komennettiin yhteismajoitukseen parakkeihin ja telttoihin. Päivät olivat pitkiä ja kuri kova. Välillä hommia tehtiin ympäri vuorokauden, eikä palkkaa maksettu. Karkaamisesta tuli rangaistus.

Aikaa kului. Maailma ympärillä muuttui. Muualla Euroopassa järjestelmä lakkautettiin historian kummajaisena, vaan ei Suomessa. Jotkut naiset kapinoivat pakkoa vastaan, mutta vankeustuomio tai jalkapantarangaistus sai useimmat ruotuun.

Sitten, vuonna 2016, kansanedustajana toimiva nainen uskaltaa telkkarikeskustelussa kyseenalaistaa räikeän epätasa-arvoisen lain.

Samassa lähetyksessä on kuitenkin muuan mies, kansanedustaja hänkin. Mies ei itse ole vanhustenhoitoon osallistunut, mutta korostaa, että työ on tärkeää. Siksi naisten pitää ehdottomasti suorittaa vanhustenhoitovelvollisuutensa.

Kuulostaa mielipuoliselta, mutta tuo oli tilanne A-studiossa 21.9. Vanhustenhoidon paikalle pitää vain sijoittaa asevelvollisuus ja vaihtaa mies ja nainen päittäin. Vihreiden Ozan Yanar kannatti vapaaehtoista palvelusta kaikille, kokoomuksen Sofia Vikman pakkopalvelusta miehille.

Ihminen on sopeutuja – ja sokeutuja. Kun pienestä pitäen kasvaa johonkin hulluuteen, hulluutta ei enää ehkä näe.

Sofia hyvä. Sekin aika tulee, kun nykyistä sukupuoli-apartheidia ja totaalikieltäytyjien vankeustuomiota ihmetellään samaan tapaan kuin nyt kummeksumme sitä, että 1960-luvulla homous oli rikos, mielenterveyspotilaille tehtiin lobotomioita eivätkä naiset päässeet yksin ravintolaan.

Lukion opettajana uskon, että jo nykylukiolaisten lapset kysyvät epäuskoisina vanhemmiltaan, tuomittiinko heidän nuoruudessaan Suomessa tosiaan ihmisiä vankilaan sukupuolensa vuoksi.

Pieni vinkki, Sofia. Ei pidä ehdoin tahdoin esiintyä sellaisen sortosysteemin kannattajana, josta aika ajaa vääjäämättä ohi.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu