Rohkeaa toimintaa, Tiina Elovaara!

Aina on hauska päästä kehumaan poliitikkoa, olkoon nyt vuorossa Tiina Elovaara.

Ai kuka Elovaara? Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Ja mikä on rohkeaa? Se, että hän näyttää ajattelevan omilla aivoillaan ja toimivan arvojensa mukaan silloinkin, kun ne eivät vastaa lauman asenteita.

Hieno veto oli jo se, että Elovaara kannatti tasa-arvoista avioliittolakia, vaikka perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli melkein yhtenä joukkona sitä vastaan. Mutta sapiskaahan siitä tuli.

Oli jotain rohkeampaakin, mutta sitä ei voinut lukea lehdistä. Elovaaran mielestä tyttöjen ja poikien pitää olla lain edessä tasa-arvoisia. Niinpä hän teki kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo toimia aseistakieltäytyjien vankeustuomioiden poistamiseksi. Nythän pojille lätkäistään ehdotonta vankeutta sukupuolensa vuoksi ”rikoksesta”, johon tytöt eivät voi edes syyllistyä.

Ja tämä on nyt sanottava ihan uudestaan: totaalikieltäytyjien puolella oli perussuomalaisten kansanedustaja.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) vastaus oli juuri niin karmiva kuin odottaa saattoi – niille pojille, jotka eivät mene armeijaan tai sivariin, oikea paikka on vankila – mutta se ei ole nyt pääasia. Pointti on se, että joku uskaltaa vastustaa hulluutta silloinkin, kun oma ryhmä sitä vimmaisesti kannattaa.

Elovaarasta voisivat monet ottaa oppia.

Odotan, milloin joku Rkp:n kansanedustaja uskaltautuu sanomaan, että ruotsia on hyvä osata, mutta koulun pakkoruotsissa ei ole järkeä.

Odotan näkeväni kokoomuspoliitikon, joka linjaa, että mahdollisuuksien tasa-arvon ja budjettivajeen vuoksi perintöveroa voisi nostaa.

Odotan, että Vasemmistoliitosta löytyy se uskalikko, joka sanoo ääneen sen tosiasian, ettei Suomen kokoinen maa pysty yksin ylläpitämään uskottavaa puolustusta ja vastuullinen ratkaisu olisi hakea Nato-jäsenyyttä.

Odotan, että jostain ilmaantuu se itsenäisesti ajatteleva vihreä poliitikko, joka sanoo, että ydinvoima on ainakin ylimenokauden ajan käypä ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa energiaa ja torjua ilmastonmuutosta.

Odotan näkeväni kristillisdemokraattien kansanedustajan, jolla on sen verran lähimmäisenrakkautta, että hän kannattaa kuolemansairaiden, armokuolemaa haluavien vapauttamista sietämättömistä kivuista ja äänestää eutanasialain puolesta.

Heissä nimittäin on toivo. Poliitikoissa, joita ohjaavat itsellinen järki ja omatunto, ei mukautuminen massa-asenteisiin ja opportunistinen pelko siitä, että omat hylkäävät. Kuorolaulajia on politiikassa yli tarpeen.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu