Tärkein unohtui

A-studiossa keskusteltiin eilen veroista. Puhetta piisasi, mutta pääpointti jäi sanomatta.

Viime päivien verovääntö sai alkunsa, kun Akavan Sture Fjäder kysyi, onko työuralla eteneminen enää taloudellisesti kannustavaa. Jos palkkatyöläisen bruttopalkka on neljä tonnia ja hän ottaa vastaan vaativamman työn josta maksetaan tonni enemmän, lisätulosta jää vain puolet käteen.

Tällainen pohdinta ei käy laatuun. Somen pikaoikeus kokoontui: hyväosaisten ahneuttahan tämä, kopeaa elitismiä. Lisätonnista jää sentään viisisataa hanskaan, missä ongelma? Suomessa on valtava joukko niitä, jotka kituuttavat toimeentulon rajoilla eivätkä edes unelmoi tuollaisista summista.

On kyllä. Mutta rinnan voi olla kaksi ongelmaa, jotka molemmat vaativat hoitoa: minimietuuksien riittämätön taso ja liian jyrkkä ansiotulon progressio – joka muuten puraisee yllättävän ankarasti ihan tavallista keskiluokkaa. Ei tässä rikkaita paapota; heihin voi tutustua niiltä listoilta, jonne on kirjattu isojen pääomatulojen saajat.

Työtä verotetaan Suomessa kansainvälisesti katsoen ankarasti, ja marginaalivero on yksi maailman kireimmistä. Ongelma ei luuraa siinä, ettei hyvätuloinen pärjäisi. Ongelma on siinä, onko työnteko riittävän kannustavaa.

Pointti joka A-studion keskustelijoilta unohtui, on tämä: Verotusta on katsottava kokonaisuutena, ja työn verotusta pitää verrata muuhun verotukseen. Ei käy järkeen, että verokarhu käy armottomimmin kiinni juuri omalla työllä ansaittuihin euroihin samalla kun muuta tuloa verotetaan selvästi kevyemmällä kädellä. Suomessa omaisuustulojen verotus suhteessa ansiotulon verotukseen on poikkeuksellisen kepeää.

Veromallin viesti ei ole terve. Jos haluat vaurastua, pelaa pörssissä. Naksuttele osakkeita nettipankissa, osta ja myy. Tai osta pelkästään ja nauti alhaisesta osinkoverotuksesta. Pelaa nettipokeria. Lähde maasta muualle töihin. Hanki asunto, asu pari vuotta ja myy voitolla: vero nolla. Muuta työtulo pääomatuloksi, jos suinkin pystyt. Ja olethan pitänyt huolta siitä, että synnyit sopivaan perheeseen ja saat perintöä: isojakin perintötuloja verotetaan paljon kevyemmin kuin pientä palkkatuloa.

Ja muistathan aina suojata itsesi turhalta työnteolta.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu