Palkkatyöstä lasku kotiin!

Somen ja yleisönosastojen huutokuoro on viime viikot vaatinut perintöveron poistamista.

Tohinan keskellä on unohtunut, että verotusta pitää katsoa kokonaisuutena. Perintövero on kevyt, kun sitä vertaa muihin veroihin. Hallitus on sitä paitsi jo huojentanut varsinkin miljoonaperintöjen verotusta.

On erikoista, että omalla työllä ansaitun tulon ankara verotus hyväksytään jokseenkin mukisematta – en ole nähnyt kansalaiskapinaa tuloveron alentamiseksi – ja hyvätuloisten veroja jopa vaaditaan kovemmiksi, mutta perinnöt pitäisi saada nollaverolla, vaikka niiden eteen ei ole tarvinnut tehdä mitään.

Ristiriita on melkoinen. Emme halua synnynnäisten ominaisuuksien kuten ihonvärin tai sukupuolen vaikuttavan taloudelliseen asemaan, mutta samalla haluamme kasvattaa kotitaustan merkitystä vastustamalla perintöveroa ja hyväksymällä korkea tulovero.

Olemme ilmeisesti tottuneet kovaan palkkaveroon, joka viedään tuloista salakavalan tasaisesti toisin kuin perintövero, josta tulee kertamaksu. Koska verokeskusteluun ei muuten saada järkeä, pitäisikin varmaan luopua ennakonpidätyksestä ja periä myös palkkavero kertalaakista verovuoden jälkeen.

Katsotaanpa miten se menisi. Oletetaan että Kalle Kansalainen on saanut vuoden aikana 100 000 euroa, puolet perimällä ja puolet töitä tekemällä. Verovuoden jälkeen julkinen valta sitten vaatii omiaan. Ensin tulee lasku peritystä 50 000 eurosta. Maksu on 2 500 euroa, veroprosentti 5.

Sitten lävähtää toinen lasku, jossa karhutaan veroja palkkatyöstä. Nyt lasku onkin melkein seitsenkertainen, 16 600 euroa. Veroprosentti on 33,2.

Luulisi että näitä rahoja kokoon raapiessaan Kalle tai Kaija Kansalainen havahtuisi nykyisen veromallin tolkuttomuuteen, kun siihen ei tasaisesti kynittävä tulovero näytä riittävän.

On totta että perinnöt eivät aina ole riihikuivaa rahaa eivätkä välttämättä edes helposti muutettavissa sellaiseksi, mutta se ei perusvinoumaa muuksi muuta: verovelvollisella on nykymallissa vähäisin oikeus niihin varoihin, jotka hän ansaitsee omalla työllä, kaikki muu tulo on pehmeämmin verotettua, olipa kyse sitten osingoista, perinnöistä tai myyntivoitoista – oman asunnon myyntivoitostahan vero on pyöreä nolla.

Jos perintöverosta luovuttaisiin, verotuksen epäsuhta omalla työllä ansaitun rahan ja muun tulon välillä vain kasvaisi, mikä on väärä suunta.

Jos jotain veronalennusvaraa on, se pitää käyttää työn verotuksen alentamiseen. Jos ei ole, alennettakoon työn verotusta omaisuusveroja ja perintöveroa nostamalla. Sellainen yhteiskunta kun ei ole terve, jossa työnteko ei kannata.

 

 

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu