ArnoKotro

Boikotoikaa inttiä!

Varusmiehet on petetty, jälleen kerran. Vaalikausi on lopuillaan, eikä korjausta asevelvollisten taloudelliseen ahdinkoon saatu; edes oikeistokonservatiivisella hallituksella ei ollut silmää varusmiesten rahahuolille. Suomi 100 -juhlavuosi ja Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlinta olisivat tarjonneet luontevan tilaisuuden hoitaa asepalvelusta suorittavien toimeentulo kuntoon.

Mutta kun ei niin ei.

Tilanne on sanalla sanoen häpeällinen. Ensimmäisen puolen vuoden ajan varusmies saa päivärahaa 5,10 euroa. Muutama vuosikymmen sitten päiväraha oli epävirallisesti sidottu kahvi, munkki ja tupakka-aski -indeksiin, nyt ei päästä edes siihen. 

Samalla kun muu yhteiskunta on vaurastunut, varusmiesten kurjuus on syventynyt.

Nykyisillä päivärahoilla on vaikea selvitä velkaantumatta. Jos varusmies tekee lomapäivänä pääkaupunkiseudulla yhden seutuliikennematkan bussilla (4,20 e), loppupäiväksi jää 90 senttiä. Kaksi matkaa vie jo konkurssiin. Jos hän asuu yksin, päiväraha ei riitä ruokaan, ei kotivakuutukseen, ei puhelinlaskuun...

Niinpä monet palveluksessa olevat turvautuvat pikavippeihin, joissa on kohtuuttomat korot ja niin lyhyt takaisinmaksuaika, että ne ovat tuhon tie.

Toki joukossa on paljon onnekkaitakin. Ne miehet, jotka ovat sattuneet syntymään riittävän varakkaaseen perheeseen, saavat usein apua vanhemmiltaan ja selviävät palveluksesta taloudellisesti.

Ei siis tarvitse edes puuttua siihen, että armeija aiheuttaa räikeän epätasa-arvon sukupuolten välille. Asepalvelus johtaa huomattavaan eriarvoisuuteen myös saman sukupuolen sisällä, kun kotitaustan merkitys korostuu.

Valitettavasti voikin tiivistää, että mikään yksittäinen instituutio ei tuota yhteiskuntaan niin paljon eriarvoisuutta kuin Puolustusvoimat.

Vertailun vuoksi: muissa Pohjoismaissa päivärahat ovat suunnilleen kolminkertaiset. Niissä palveluksen päättävälle maksetaan myös tuhti kotiuttamisraha, jonka turvin selviää alkuajat siviilissä.

Välillä ministerien toiminta varusmiehiä vastaan on suorastaan törkeää. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre piti aikoinaan tärkeänä, että palvelusajalta ei kerry eläkettä – vaikka samalla päätettiin, että eläke karttuu kun opiskelee, hoitaa kotona lapsia tai on ansiopäivärahalla työttömänä. Puolustusministeri Elisabeth Rehn puolestaan poisti kotiuttamisrahan, joten palveluksen päätteeksi varusmiehet putoavat tyhjän päälle.

Kotiuttamisrahan palauttaminen, päivärahojen korottaminen kohtuullisiksi ja eläkekertymän käyttöönotto eivät maksaisi mahdottomia. Hallituksella oli esimerkiksi varaa keventää upporikkaiden perintö- ja lahjaveroa 12 miljoonalla eurolla. Pelkästään tuolla summalla olisi saatu kaikille palveluksen päättäville 300 euron kotiuttamisraha ja sen päälle vielä euron korotus päivärahoihin.

Vaikea kuvitella, että ökyrikkaat tarvitsivat noita rahoja enemmän kuin pikavippien kanssa painivat asevelvolliset.

Varusmiesten onneton tilanne ei vain näytä kiinnostavan ketään, olipa taloudessa hyvät tai huonot ajat tai puikoissa mikä hallitus ja eduskunta hyvänsä. Tarvitaankin ilmeisesti kunnon protesteja. Täytyy toivoa, että varsinkin köyhien perheiden lapset alkaisivat boikotoida inttiä.

Boikotin kevytversio on se, että vapautus otetaan näennäisesti mielenterveyssyillä. Mutta toivottavasti nuorista miehistä löytyy niin paljon ryhtiä ja rohkeutta, että yhä useampi valitsisi jalkapantarangaistuksen tai jopa vankilan.

Koululaitoksenkin on tehtävä osansa. Koulussa nuoria pitää kannustaa kriittiseen ajatteluun ja kyseenalaistamaan syrjiviä ja seksistisiä rakenteita, jollainen nykymuotoinen asevelvollisuus on.

Jos protesti alkaisi levitä, sen sentään luulisi herättelevän poliitikkoja huomaamaan, että sukupuoli-apartheidiin perustuva ja köyhien perheiden nuoret ahtaalle ajava asevelvollisuusmalli on tullut tiensä päähän, ja tilalle saadaan nykyaikainen ja tasa-arvoinen puolustusratkaisu – muiden Euroopan maiden tapaan.

On niitä boikotteja pantu pystyyn pienemmistäkin syistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Muutama vuosikymmen sitten päiväraha oli epävirallisesti sidottu kahvi, munkki ja tupakka-aski -indeksiin, nyt ei päästä edes siihen."

Se johtuu vain siitä, että tupakka-askin hinta on nykyään indeksin mukaan lähes kaksinkertainen siihen nähden mitä se oli 70-luvulla. Päivärahojen kalibrointi on jo jokin aika sitten surutta irroitettu tupakka-askista. Inflaation kärsimää päiväraha oli tosin jo 70-80 -lukujen taitteessa, kun sillä sai vain sen yhden askin. Faijani muisteli, että hänen aikanaan armeijan päivärahalla sai jopa kaksi tupakka-askia. Ja se oli sota-aikaa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tuo on totta, Juha. Mutta toisaalta varusmiehille on tullut uusia menoja, kuten henkilökohtaiset puhelinlaskut, joista on vaikea selvitä nykyisillä päivärahoilla.

Parikymmentä vuotta sitten päivärahat olivat reaalisesti suunnilleen samalla tasolla kuin nyt ensimmäisen puolen vuoden aikana, vaikka yleinen reaaliansiotaso on yli puolitoistakertaistunut. Varusmiesten suhteellinen asema on siis koko ajan heikentynyt, ja aikoinaan maksettiin myös kotiuttamisrahaa, joka vastasi lähes kolmen viikon päivärahoja.

Toni Rintala

Mulla meni 11 000 mk omaa rahaa armeijan aikana vuonna 1990-91. Eli kaikki kesätyöstä säästetyt. Vaikka ikinä en ollu iltavapaalla baarissa enkä missään muuallakaan. Enkä tupakkaa käyttäny silloinkaan. Mut ei ne päivärahat silloinkaan silti juuri mihinkään riittäny.

Asiat ei siis ole muuttuneet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Menin itse inttiin hiukan muita vanhempana. Olin juuri täyttänyt 24 vuotta. Suurin osa tupakavereista oli 19-20 -vuotiaita. Koska olin jo ollut työelämässä ja tienannut hiukan rahaa, minulla oli sitä jonkin verran säästössä ja olin muutoinkin tottunut vastaamaan enemmän omista kustannuksistani kuin kotoa suoraan inttiin tulleet. Minua pidettiin siis "varakkaana" siellä.

Tuntui huvittavalta kuinka osa inttikavereista ihasteli sitä, että vihdoinkin saa tienattua rahaa, kun sieltä intistä maksetaan niitä päivärahoja. Joku laskeskeli jo etukäteen, että ostaa uudet stereot säästämillään päivärahoilla. Mutta silloin ei ollutkaan niitä kännyköitä eikä niihin liittyviä laskuja t.m.s.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

" Mutta toivottavasti nuorista miehistä löytyy niin paljon ryhtiä ja rohkeutta, että yhä useampi valitsisi jalkapantarangaistuksen tai jopa vankilan."

Ja tämäkö ei sitten lisäisi epätasa-arvoa kun osa jengistä istuisi vankilassa?

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Kyllä se lisäisi, mutta jospa edes silloin poliitikot havahtuisivat nykysysteemin päättömyyteen ja muutos saataisiin, jottei nuoria enää jatkossa velvoitettaisi velkaantumaan.

Toni Rintala

Tupakka-aski maksoi 1970-luvulla pari markkaa ja 1990-luvulla jo yli 20mk. Eli nousua 20 vuodessa huimasti (kymmenkertainen nousu).
Nyt se on noussut 1990-luvun hinnasta melko vähän (vain nelinkertaisesti) 20 vuodessa.
Inflaatio oli vähän nopeampaa 70- ja 80-luvuilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No joo, mutta tuo "pari markkaa" oli 70-luvun alussa, ja "parikymppiä" 90-luvun lopussa, joten aikajänne on noin 30 vuotta. On totta, että nimenomaan 70-luvulla oli korkea inflaatio ylipäätään. Vuodesta 1976 vuoteen 1977 se taisi olla melkein 20%.

Kun vertaa hintojen nousua 90-luvun lopulta näihin päiviin, niin pitää tietysti yksittäisten tuotteiden kohdalla suhteuttaa se nousu kaikkien muiden tuotteiden keskimääräiseen nousuun ja silloin voidaan kyllä havaita, että tupakan hinta on noussut rajummin kuin vaikkapa maidon, leivän, voin j.n.e.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Menivätpä yksittäisten tuotteiden hinnat niin tai näin, perusasia on ja pysyy: asevelvolliset halutaan pitää köyhyydessä. Taloudellinen ahdinko on osa laajempaa kurjuuteen siedättämistä, johon kuuluu kaikkea muutakin tarpeetonta pikkukiusaa, kuten se että hiukset pitää leikata lyhyiksi muka turvallisuussyistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Pitkät hiukst ovat kyllä haitta asepalvelussa. Turvallisuusriskikin se voi joissain tilanteissa olla. Joten kyllä sillä on perusteensakin. Toki hiusten lyhyenä pitäminen on perinteinen uniformuun kuuluva osa ja suurin syy leikkuupakkoon juontaa juurensa siitä. Pitäähän intissä pitää samanlaisia asusteita muutoinkin.

Suomen armeija on organisoitu Preussin armeijan pohjalta, joka oli jääkäriliikkeen oppiperustana. Niin ovat monet muutkin armeijat maailmassa, mutta tuo preussilaisuus esiintynee S.A.Intissä ehkä edelleen puhdasoppisemmin kuin muualla.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #12

Miten pitkät hiukset voivat olla haitta vain yhdelle sukupuolelle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

On se haitta sille toisellekin ja se haitta kyllä huomioidaan myös palvelutehtävien kohdalla sekä tukan verkottamisohjeistuksessa y.m. Kun palvelu kuitenkin on vapaaehtoista toiselle sukupuolelle siihen lukeutuvien on katsottu voivan kantaa itse vastuu moisen haitan aiheuttamista ongelmista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

Parrat pitäisi ilman muuta hyväksyä sukupuolineutraalisti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #27

Naisillahan ei ole sodan ajan sijoitusta, joten ehkä sillä ei ole merkitystä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #12

Monet ammattisotilaat ajavat hiuksensa ja kehokarvoituksensa pois kun lähtevät taisteluun. Jos haavoitut luoti vetää mukanaan karvoja ja infektioriski moninkertaistuu.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #35

Näin on. Lisäksi hiuksiin kätkeytyy loisia ja kasvojen karvoitus estää saamasta kaasumaskia ilmatiiviiksi, siksi karvat ja hiukset ajellaan. Kyse ei todellakaan ole mistään kiusaamisesta tai perinteistä.

Sinäänsä yllätyin ettei täällä tämmösiä tiedetä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #37

Tiedetään tiedetään.
Vähän on epäselvää että miten tämä liittyy varusmieskoulutukseen? Minun palvelusaikanani tukan pituus ei saanut ylittää kynätestiä, nykyään saa. Ruotsalaisilla varusmiehillä oli hiusverkot joita laivastovierailulla naurettiin.
Reservin harjoituksissa ei karvoja tarvinnut ajella.

Mm. Brittien armeijassa parrat sallitaan tositoimissakin. Ainakin Sikhejä on perinteisesti palvellut iät-ajat.

Lyhyt tukka Suomen armeijassa miehillä on univormu eikä käytännön sanelema asia. Myös lyhyet mohikaanit on kielletty vaikka ei sitä voi perustella loisilla tai kaasumaskilla.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #46

Aivan mainioita syitä miksi asepalveluksessa on lyhyet hiukset.

Haavoittuminen: Monta henkeä vuodessa haavoittuu asevelvollisuudessa?

Loiset ja täit: Paljonko loisia ja täitä löytyy tällä hetkellä varusnaisilla?

Kaasumaski: Kuinka paljon myrkyllisiä kaasuja käytetään varusmiespalveluksessa?

Vapaaehtoisuus: Syy missä ei ole mitään logiikkaa.

Suurin syy on tehdä kaikista harmaata massaa ja viedä yksilöstä yksilöllisyys.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #49

"Suurin syy on tehdä kaikista harmaata massaa ja viedä yksilöstä yksilöllisyys."

Taistelutilanteessa tuo on ihan hyväkin syy mutta samaa mieltä, edellä mainitut perustelut ovat korneja kuten että ihokarva lisää infektoitumisriskiä haavoittumistilanteessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #49

Kyllä niitä vuosittain haavoittuu ja ei liene toivottavaa lisätä riskiä terveydellisten ongelmien suhteen.

Naisten loisista en tiedä, voihan sellaisia löytyä ... , mutta kun itse astuin palvelukseen Upinniemeen, niin viereisessä kasarmitalossa rannikkojääkärien alokkailta ajeltiin kaikilta päät kaljuksi siksi, että joltakulta oli löytynyt täitä.

Kaasunaamarilla harjoitellaan myös taistelukoulutuksessa ja suojelukoulutuksessa. Kaasunaamrin tiiveystestejä tehdään mm. kyynelkaasulla.

Joten kyllä pitkän tukan kieltämisellä on muutakin merkitystä kuin tuo tasapäistäminen, jonka merkitystä ei sitäkään tosin edes kielletä. Silläkin katsotaan olevan oma koulutuksellinen merkityksensä osana yhteistä "uniformua". Tuo ongelma oli oikeastaan paljon suurempi joskus 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa, kun poikien pitkätukkamuoti oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #52

" mutta kun itse astuin palvelukseen Upinniemeen, niin viereisessä kasarmitalossa rannikkojääkärien alokkailta ajeltiin kaikilta päät kaljuksi siksi, että joltakulta oli löytynyt täitä."

Toinen vaihtoehto olisi antaa jokaisella täishampoota.
Onneksi enää ei varusmiehiltä saa ajaa päätä kaljuksi, monessa suhteessa ollaan menty parempaan suuntaan. Omana alokasaikanani meidät pantiin iltahuudossa "tappituntumalle" eli hieromaan kalsareissa etumustaan edessä olevan pakaroihin ja varusmiesjohtajat tarkistivat katseella jos jollain on erektio.

Tahtoo sanoa että "kun itse astuin palvelukseen" ei ole mikään argumentti. Kun itse astuin palvelukseen, alokasaika oli sadistista simputusta jota harrastivat 4 kk aikaisemmin palvelukseen astuneet nuoret kostoksi omasta alokasajastaan ja jota kantahenkilökunta katsoi hyväksyvästi läpi sormien, tai jopa kannusti.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #46

Yhtä hyvin voisi kysyä miksi varusmiehet marssivat kun kuorma-autoja löytyy yllin kyllin. Ei sotatilassa ole aikaa tehdä mitään kemiallisia loistenpoistoa, joten lyhyeksi leikattu tukka on helpoin ehkäisy.
Nykyäänhän ns taisteluananaskampaukset on sallittu, kunhan sivut on lyhyeksi leikattu muistaakseni kuulosuojauksen ja/tai kaasumaskin takia. Itse veikkaan että se on varusmiesten toiveesta tehty kompromissi kun siilikampaus ei ole enää muodissa. En sitten tiedä meneekö ne enää läpi jos loisia alkaa esiintymään.

Reservin harjoituksissa ei tietääkseni tehdä kaasuharjoituksia. Lisäksi ne on vain viikon treenejä, joten on sinäänsä kohtuutonta että PV vaatisi suuria muutoksia ulkonäköön.

Ammattisotilaat taas ovat useimmiten rauhanturvaoperaatioissa lähi-idässä, missä parta on miehelle erittäin tärkeä statussymboli. Parraton mies nähdään siellä emaskuloituna, mikä on hallaa jos yrittää mitään auktoriteettiä saada. Toimistoupseeri taas tuskin tekee kaasuharjoituksia, eivätköhän hekin ajele ylimääräiset karvat pois jos tulee sota ja uskottava kaasu-uhka.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #55

Hieno laite ja keksijä yksi länsimaiden kovimmista äijistä, mutta sakset ja höylä ovat varmaan halvemmat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Velkaannuttaminen on nykyisen kansakunnan tarkoitus.

Elämmehän kapitalismissa!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Rahanarvolaskurin mukaan nykyinen päiväraha ei ole juurikaan korkeampi kuin mitä se oli 1992, tosin sillä poikkeuksella, että pidempään palvelevilla päiväraha nousee tuntuvasti. Meillä siitä ylimääräisestä 50 pennistä revittiin isosti huumoria. Muutahan siitä ei voinutkaan repiä. Mutta olimmehan se vihoviimeinen kotiutuvien ryhmä, joka kotiuttamisrahaa sai. Taisi olla huimaavat 300 markkaa, ellen väärin muista.

Nostamisen varaa olisi siis reilusti. Aivan reserviläispalkan tasolle ei sentään taida olla mahdollisuuksia. Tuolloisen vitsin mukaan varusmies sai markan tunnissa (pyöristettynä), reserviläinen kympin.

Boikotti vain taitaisi olla hidas ja epävarma konsti. Miten olisi mielenosoitukset? Tai jos Ay-liike voisi pysäyttää vaikka viennin päivän ajaksi varushenkilöiden hyväksi.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Jotain järeitä toimia tosiaan tarvittaisiin. Meni jo pilkkaamisen puolelle, kun puolustusministeri Jussi Niinistö lohdutteli, että nyt päivärahat on saatu sidottua indeksiin.

Jos inflaatio on vajaat pari prosenttia, päiväraha nousee noin kahdeksan senttiä. Palveluksen loppupuolella päästään toki jo yli viidentoista sentin korotuksiin.

Petri Hämäläinen

Miten nykyään on, maksaako valtio asevelvollisen vuokran? Entö omistusasunnon lainan korot tai lyhennykset?

Kannatan päivärahan kolmikertaistamista, kotiuttamisrahaa (haha!) ja asevelvollisuuden eläkekertymää.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Vuokra maksetaan, kotivakuutusta ei (vuokranantaja usein kuitenkin vaatii sellaista), omistusasunnon korot maksetaan muttei lyhennyksiä.

Vuokran maksu on kiva juttu, mutta ikävämpää on se, ettei ole rahaa ruokaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omana inttiaikanani oli olemassa pankkien markkinoima varusmieslaina, jolla kustannettiin tarvittaessa niitä siviilipuolen menoja. Sosiaalitoimen puolelta ei ollut saatavissa mitään "sotilasavustusta". Nykyilmapiirin mukaan on aika kaukaa haettu ajatus, että pakolliseen asepalvelukseen mennessään joutuisi hakemaan lainaa, että pärjää. Onkin suositeltavaa, että varusmiespalvelu suoritetaan "alta pois" heti koulun jälkeen ennen kuin on hankkinut mitään asuntoa, perhettä y.m.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

On monia järkeviä tapoja. Jos on motivoitunut ja soveltuva palvelukseen, sinne varmaankin kannattaa mennä mahdollisimman nuorena. Jos ei ole, kannattaa ottaa vapautus. Se on niin nuoren itsensä kuin puolustusvoimienkin etu.

Toni Tauru

En kyllä ymmärrä mikä tarve on valtion kaikkea tukea?

Itse kävin armeijan 08 vuonna ja keskimäärin jokatoinen vkl juoksin baarissa. Raha riitti hyvin. Kotoa en saanut rahallista apua kun en sitä halunnut vastaan ottaa. Asuin vanhempien kanssa ja ruuan tarjosivat. Toki ruokaa vastaan tein töitäki.

Rahaa olin tienannut ennen armeijaa hyvin mutta myös armeija aikana tienasin noin 6000e. Vkl olin monesti jonkun sorti apupoika tai sit kalastelin ja myin niitä kaloja naapureille.

Jos lasketaan niitä päivä rahoja. 5.10e x 30 päivää = 153e. Armeijassa ollaan keskimäärin 22 pv kuusta jolloin jää ruuat ym. maksettavaksi 8 päivälle jolloin armeija ei niitä tarjoa. Puhelin laskuun menee rahaa 20 e/kk Jäljelle jää 133e. kotivakuutus esim 10e/kk. Jäljellä 123e. Asuminen vanhempien tai PV:n maksama vuokra-asunto 0e yleensä. Siinä pakolliset kulut. Jos ei tosta 123e riitä maksaa ruokaa kauppaan tai vanhemmille niin huonosti menee. Itsellä se on noin kk eli 30pv ruoka budjetti ja kiloista päätellen siinäki on liikaa. Jos aletaan vetoamaan sit viihdykkeisiin ja tupakointiin ym niin ne ovat luksusta jota ei ihminen välttämättä tarvii ollenkaan. Auto ei ole pakollinen PV maksaa kotimatkat. Pk seudulla pääsee mummo pyörällä hyvin. Jos haluaa jotain lisää niin sit varmaan kannattaa tienata armeija aikana. Jos ei osaa niin sit iha oma vika...

Näissäki hommissa pätee vanha totuus että "Herrain menot ja rengin tulot on huono yhdistelmä" ja useimmiten ihmisen omaa typeryyttä kuten myös sekaantua pikavippeihin. Nykyään ollaan ennemmin velallisia kuin downsiftataan tulojen romahtamisen myötä. Itsellä kanttia myöntää että nyt ei perse kestä hintatasoa joten katsotaan sit uudestaan kun on varaa ja jätän ostokset tekemättä.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tienasit armeijan aikana 6000 euroa? Se on hatunnoston arvoinen suoritus, mutta se on väärä lähtökohta, että "kansalaisvelvollisuudeksi" määrätään vankeuden uhalla raskas palvelus, josta maksetaan niin huonosti että palvelusta suorittavan pitää samaan aikaan tehdä muitakin töitä.

Petri Hämäläinen

Asevelvollisuusaika voitaisiin myös viilata 3 ja 6 kuukauteen. Alipalkkauksen vaikutus pienentyisi merkittävästi.

Tai miksei maksettaisi samalla päivittäinen tuplakorvaus puolet lyhyemmän aikaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sama koskee tietysti sivaria, joskin illat ja viikonloput ovat vapaat, joten mahdollisuudet työntekoon parmmat, mutta palvelus pidempi.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Itse en enää näillä ehdoilla kävisi armeijaa. Surkeat taloudelliset edut eivät houkuttele suorittamaan joissakin tapauksissa lähes vuoden asepalvelusta.
Suomella on varaa maksaa varusmiehille kunnon päivärahat ja kotiuttamisrahat mutta poliittista tahtoa tähän ei näytä löytyvän miltään hallitukselta. Rahaa on, jos asiat haluaa laittaa kuntoon. Muutenkin Suomen olisi hyvä jo siirtyä valikoivan asepalveluksen kautta kohti yhä ammattimaisempaa armeijaa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tismalleen näin. Voinemme lohduttautua sillä, että näin varmaankin tulee ajan myötä myös tapahtumaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos päivärahaksi asetettaisiin vaikka 10 euroa, kustannukset olisivat 40 miljoonan luokkaa. Tämän kokoisia summia heitellään budjettikeskusteluissa mennen tullen. Summa on esimerkiksi sama, jonka Veikkaus käyttää hevosurheilun tukemiseen. Kun asevelvollisuus on maanpuolustuksen kannalta oleellinen asia, moisen summan sijoittaminen asevelvollisten hyväksi olisi hyvinkin perusteltua, osoittaisi konkreettisella tavalla sitä juhlapuheissa julistettua arvostusta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hevosurheilun kun otit puheeksi, niin todettakoon että tuo 40 miljoonaa on lähinnä keppihevonen, jolla Kotro tällä kertaa yrittää käydä asevelvollisuuden kimppuun.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#26:
On hyvin mahdollista, että arviosi on oikea. Tuo boikotointikehotus on pöljä, mutta ajatus päivärahojen nostosta silti oikea.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #33

Ei tuo boikotointiajatus ihan pöljä ole. Parhaillaankin on menossa melkoinen boikotti, kun melkein joka neljäs nuori mies ottaa vapautuksen. Tuskin he kaikki ovat sairaita tai kärsivät ruumiinvammoista. Pitää vain toivoa että boikotti laajenisi sen verran, että varusmiesten asema alkaisi kiinnostaa poliitikkojakin... Muuten ei taida muutosta tulla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #42

#42:
"Ei tuo boikotointiajatus ihan pöljä ole"
Tässä kohdassa mielipteemme ovat vastakkaiset.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen Vastaus kommenttiin #33

Arno Kotro hallitsee kirjoittamisen ja tietää: Kirjoita huono otsikko, kukaan ei lue.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Näin on asia, Jaakko. Päivärahojen nosto kohtuulliselle tasolle olisi kansantaloudellisesti yllättävän helppoa ja halpaa, varsinkin kun ottaa huomioon, että käytännössä jokainen euro palautuisi talouden kiertoon eikä varmaankaan karkaisi veroparatiiseihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Armeijan tehtävänä on myös kouluttaa nuoria miehiä sietämään niukkuutta sekä stressiä. Päivärahan korottaminen ei palvelisi näitä tavoitteita. ;)

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #32

Minäkin pelkään että jostain tuommoisesta voi olla kyse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Omana inttiaikanani oli vielä vessoissa alkuperäiseen tapaan pönttörivistöt yhdellä seinustalla vieri vieressä ilman väliseiniä avoimessa tilassa ja niiden edustalla toisella seinustalla oli seinän pituinen kusiränni. (Niin sanottu "Yellow River", joksi sitä nimitettiin).

Jossain aavistuksen verran vapaamuotoisemmassa tilanteessa joku tuli kysyneeksi patterin päälliköltä, että eikö niiden pönttöjen väliin voisi panna edes pienet kevyet seinät ja hän vastasi: "Teitä pitää karaista!"

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Varusmiesten taloudellis-sosiaalinen asema Suomessa on häpeäpilkku, siitä ei kahta sanaa.

Mutta blogin otsikossa haukutaan väärää puuta: eihän "intti" näitä päätä, vaan vallankahvassa olevat poliitikot. Suomalaiset eivät voita mitään sillä, että omaehtoisesti heikentäisivät maanpuolustustaan.

Boikotoikaa Sipilän-Orpon hallitusta tai istuvan eduskunnan änkyräkansanedustajia – siellä on oikeampi osoite.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Jaa-a, mitenköhän hallitusta voisi boikotoida? Äänestämälläkään ei oikein voi vaikuttaa, koska yksikään puolue ei aja parannusta varusmiesten tilanteeseen. Se ei kiinnosta ketään. Siksi inttiboikotti voisi toimia, ehkä poliitikot alkaisivat havahtua.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vaalien alla voi panna ehdokkaat peukaloruuviin ja vaatia kannanottoa – tilaisuus on tulossa jälleen puolen vuoden sisällä. Aihetta on syytä pitää toistuvasti esillä julkisuudessa, seurata seuraavan hallituksen politiikkaa ja yksittäisten poliitikkojen toimintaa asiassa.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Normaalisti huonot työolot tai palkat paranevat menemällä lakkoon. Varusmiehillä varsinaista lakko-oikeutta ei ole, mutta vapautuksen hankkiminen on ehkä lakkoilua lähimpänä olevaa toimintaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Venäjälläkin boikotoidaan inttiä. Ainoastaan 10% kustakin ikäluokasta menee suorittamaan asevelvollisuutensa vaikka se miehillä on pakollinen.

Sitä en osaa sanoa, ovatko varusmiesten päivärahat nousseet ja sosiaaliset etuisuudet kohentuneet tällaisen pitkäkestoisen inttiboikotin seurauksena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Virallisten tietojen mukaan Venäjällä alle 20% ikäluokasta kutsutaan syynättäväksi koulutukseen, joten kyseessä ei ole varsinaisesti kieltäytyminen. Kiinassa sen sijaan ei ole asevelvollisuutta lainkaan ja siellä pidetään hyvänä tuurina, jos anomuksesta pääsee koulutukseen.

Linkin takana on värikartta maailman maista. Tumman siniset alueet niitä, joissa alle viidennes on kutsuttuja, harmaan siniset niitä, joissa ei ole asevelvollisuutta ja punaiset niitä, joissa on kattava asevelvollisuus. Suomi on tuossa kartassa aika orvon oloisessa paikassa. ;)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tuo kartta osoittaa havainnollisesti, millainen kummajainen meidän vanhakantainen asevelvolisuusmalli pohjoisella pallonpuoliskolla on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #47

Onhan siellä myös mm. Mongolia, Iran ja Sveitsi ...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kutsunnat Venäjällä välttää yliopisto-opiskelija, ( ostetulla) lääkärintodistuksella itsensä vapauttava ja yleensäkin eri korruptiomekanismeilla itsensä vapauttava nuorukainen. Korruption kohteena ovat erityisesti armeijan upseerit.

Pullonkaulana on lisäksi kutsuntamääräyksen toimittaminen ja saaminen asevelvolliselle itselleen. Ilman henkilökohtaisesti kuitattua kutsuntamääräystä asevelvollinen pystyy välttämään kutsunnat ja asevelvollisuuden.

Tämän vuoden alussa kyseistä kutsuntamääräystä pakoili 170000 nuorta miestä Venäjällä.

Pekka Iiskonmaki

Päiväraha ihan OK, mutta tupakka-aski liian kallis.

Minun aikanani oli päiväraha 2 markka eli rahanarvokertoimella 2,53 euroa.

Tuolloin aski marlboroa maksoi 2,50 markkaa.

Hinnat/verot ovat vain Suomessa nousseet niin. että nettopalkallaan ei elä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

"Nykyisillä päivärahoilla on vaikea selvitä velkaantumatta. Jos varusmies tekee lomapäivänä pääkaupunkiseudulla yhden seutuliikennematkan bussilla (4,20 e), loppupäiväksi jää 90 senttiä. Kaksi matkaa vie jo konkurssiin. Jos hän asuu yksin, päiväraha ei riitä ruokaan, ei kotivakuutukseen, ei puhelinlaskuun..."

On häpeä, että tällainen tilanne saa jatkua. Asevelvollisten kuuluisi saada kunnollinen päiväraha. Asevelvollisuusajalta olisi myös saatava eläkekorvausta niin kuin oltaisiin normaalisaa työssä.

Nykyjärjestelmä on jo sinänsä epäoikeudenmukainen. Ja se kärjistää vielä äärimmilleen asevelvollisten elintasoeroja. Pelkillä päivärahoilla elävät ovat kurjinta köyhälistöä. Kyllähän ne aina pärjäävät, jotka saavat apua kotoa, koska pappa betalar...

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Näin on asia. Nykymuotoinen asevelvollisuus perustuu yhtäaikaa monenmoiseen syrjintään. Selvin on tietty sukupuolisyrjintä, mutta ohittaa ei tosiaan voi sitäkään, että köyhien perheiden lapset ovat intissä melkoisessa lirissä, kun raha ei riitä. Velkaantuminen ei saisi olla kansalaisvelvollisuus.

Muissa Euroopan maissa asia on hoidettu huomattavasti paremmin. Olemme todellinen tasa-arvon takapajula.

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Ruikutusargumentti on kehno. Tuolla logiikalla maailmaan ei olisi saatu yhtäkään parannusta: Mitä te jaksatte ruikuttaa siitä naisten äänioikeudesta? Miten te aina vaan jaksatte ruikuttaa mustan väestön ihmisoikeuksista?

Pekka hyvä, kun joku osoittaa epäkohtaa sormella, pitää katsoa epäkohtaa, ei sormea.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Asiallinen ja erilainen kirjoitus pitkästä aikaa täällä Uudessa Suomessa! Ja mielenkiintoisia vastauksia.

Luulitko Kotro jotenkin, että tällä oikeistokonservatiivisella hallituksella olisi oikeistolaisuutensa takia enemmän vastuutuntoa asevelvollisista kuin vasemmistolaisilla? Tuo on mielestäni vanhakantaista ajattelua.

Niin, ei näytä olevan millään poliittisella puolueella edes myötätuntoa nuorten miesten ja naisten nuoruuden menetetyistä ajasta armeijassa, surkeista päivärahoista taikka terveyteen kohdistetusta rääkistä.

On muutamia asioita joissa koko poliittinen Suomi nukkuu. Tämä kirjoittamasi on yksi ja lisäksi ovat puolustuskyvyttömät jotka saavat tyytyä alakanttiin ja kilpailutukseen."

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Niin, kiittelen vielä!

Oikein hyvä kirjoituksena Arno Kotro! Otsikolla heti lukija koukkuun. Ensimmäisellä lauseella terävästi vauhtiin. Oli nautinto lukea.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Kiitos kommentista! Toivottavasti aiheesta viriäisi vähän laajempaakin keskustelua, koska - kuten totesit - tässä kohtaa koko Suomi poliittisesti nukkuu. Asia ei tunnu kiinnostavan yhtäkään puoluetta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Suomi on epäitsekkäimpiä maita maailmassa. Julkisen kehitysavun määrärahoihin 2019 budjettiesityksessä on yli 100 miljoonan korotus. Suomi nyt vain laittaa arvojärjestyksessä asioita sellaiseen järjestykseen, että on siinä keskiarvoisella maapallon asukkaalla ihmettelemistä.

http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259517-...

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Voin ottaa tämän asian puheeksi naisryhmissä, joissa käyn. Ihan mielenkiinnosta mitä kommentteja siellä syntyy sekä varusmiesten rahoista, että Suomen maanpuolustuksen arvosta.

Mietin, että olemmeko me naiset nykyisin edes armeijan sukankutojia. En tiedä. Vastasyntyneille kudotaan kyllä jatkuvasti junasukkia kotikunnassani. Vastasyntyneiden osastoille tarvitaan vauvanmyssyjä sekä peittoja. Ja kuulin hiljan, että Äiti Teresan 18cmX18cm peittolappujakin saa toimittaa yhä.

Mikko Pöntiö

Minulle on syntynyt sellainen mielikuva, että Arno Kotro vastustaa asevelvollisuutta sinänsä. Hän vastustaa sitä, vaikka varusmiehen päiväraha olisi 10000€/kk. Hän etsii ja löytää kirjoituksiinsa aina uuden yksityiskohdan tai lähestymistavan, jolla hän voi perustella asevelvollisuuden vastustustaan. Milloin se on taloudellinen tai sukupuolten välinen epätasa-arvo, syitä varmasti löytyy maailman tappiin saakka. Toivottavasti hänen "ristiretkensä" asevelvollisuutta vastaan johtaa asevelvollisen aseman ja varusmiespalveluksen paranemiseen. Sitähän on tapahtunut huimasti sitten oman palvelukseni 1987. Asevelvollisuus muuttuu ja sitä pitää kehittää. Asevelvollisuudesta ei pidä luopua koskaan.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Mikko, olet aivan oikeassa: vastustan asevelvollisuutta, olipa siitä saatava korvaus mikä tahansa. Palveluksen pitäisi olla vapaaehtoinen.

Kirjoitat, että etsin ja löydän aina uusia lähestymistapoja vastustaa asevelvollisuutta. Tuokin on ihan totta. Syitä asevelvollisuuden vastustamiselle tuntuu löytyvän loputtomasti.

Käyttäjän MarkkuNyknen kuva
Markku Nykänen

Puolustusvoimat - armeija ei ole pelastusarmeija. Kontro haluaisi olla Mainilan kylässä ja uskotella muille mihin uskoo. Elämä kun on vaan helppoa. Et usko. Etkä luovu. Mistään. Kaikki on kaikista kiinni. Ja siitä on syytä lähteä - lipettiin...

Abdurrahman Hämäläinen

Asiallinen kirjoitus. rahathan on Suomessa julkisilla eläkevakuuttajilla, joiden korkorahastoillakin pelkästään kuitattaisiin valtion velka. Sitä on hyvä miettiä, kun katsoo palkkanauhaa, jossa läkisääteinen vakuutusmaksu muistuttaa olemassaolostaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset