Peilin eteen, poliitikot!

Viime päivinä olemme saaneet tutustua keski-ikäisten poliitikkojen ja kolumnistien päivittelyyn: nuorten maanpuolustustahto on laskussa, hui! Ovat tainneet lihotakin. Huolestuneissa kirjoituksissa ja eduskunnan puheenvuoroissa on viitattu Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan raporttiin (ihan oikeasti, eikö noille nimille voi kukaan mitään?).

Huomaamatta on jäänyt, että poliitikkojen maanpuolustustahto se vasta heikko onkin. Vai milloin olemme kuulleet heiltä vaatimuksia, että varusmiesten taloudelliseen ahdinkoon on saatava loppu? Nythän köyhien perheiden lapsilla ei ole varaa asepalvelukseen, koska siitä selvitäkseen pitää lainata rahaa kavereilta tai pikavippifirmoilta. Eikö eduskunnasta löydy maanpuolustushenkeä sen vertaa, että päivärahat nostettaisiin edes puoleen siitä, mitä muissa Pohjoismaissa maksetaan?

Nuoria tässä on turha syyttää.

Puolustusmäärärahat ovat iät ajat laahanneet tasolla, joka ei mahdollista uskottavaa puolustusta. Asejärjestelmien hinta karkaa käsistä. Missä on poliitikkojen maanpuolustustahto silloin kun määrärahoista päätetään?

Nuoria tässä on turha syyttää.

Suomen puolustus on uskottava vain, jos liittoudumme sotilaallisesti. Kovat paikan tullen peli olisi nykyspekseillä äkkiä pelattu, sillä jo huoltovarmuus vaatii jäsenyyttä puolustusliitossa. Parasta jäsenyydessä tietty olisi, että se estäisi konfliktin ennalta, koska Nato-maahan ei kenenkään parane hyökätä. Missä on poliitikkojen maanpuolustustahto, kun pitäisi päättää liittoutumisesta?

Nuoria tässä on turha syyttää.

Sodankäynnin luonne on muuttunut niin, että riittämättömästi koulutettujen ja puutteellisesti varustettujen massa-armeijoiden aika on ohi; sodankäynti on teknistynyt ja ammatillistunut niin, että huipputekniikkaa hyödyntävissä konflikteissa amatööriarmeijat ovat tykinruokaa. Missä on poliitikkojen maanpuolustustahto silloin, kun pitäisi tehdä ryhdikkäitä päätöksiä ja päivittää puolustus nykyaikaan?

Nuoria tässä on turha syyttää.

Yhä useammat nuoret vaativat, että naiset ja miehet ovat lain edessä yhdenvertaisia; nuoriso ei hyväksy sukupuolisyrjintää. Haaroväliin perustuva asevelvollisuus alkaa näyttää nuorten silmissä yhtä mielettömältä kuin rotulait, jotka asettivat ihmiset eri asemaan ihonvärin perusteella. Armeijan vetovoima säilyy vain, jos nuoret kokevat, että systeemi on reilu ja kohtelee eri sukupuolia tasavertaisesti. Missä on poliitikkojen maanpuolustustahto silloin, kun pitäisi lakkauttaa sukupuoli-apartheid ja säätää yhdenvertainen laki myös maanpuolustukseen?

Nuoria tässä on turha syyttää.

Siispä sinä keski-ikäinen keskivartalolihava ja pyylevöitynyt poliitikko, mies tahikka nainen: kun seuraavan kerran mielesi tekee syyttää nuoria maanpuolustustahdon puutteesta, lihomisesta ja liian huonoista Cooper-tuloksista, menepä rohkeasti peilin eteen ja mieti, miltä näyttää.

 

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu