ArnoKotro

Kohtaaminen

Eilen vierailin TV1:n Sannikka & Ukkola-ohjelmassa. Hassua kyllä, varsinaista keskustelua paremmin mieleen jäi kohtaaminen takahuoneessa.

Samaan ohjelmaan nimittäin osallistui keskustapuolueen Mikko Kärnä. Emme olleet koskaan aiemmin tavanneet, mutta tiesin kyllä miehen – lähinnä siitä, että hän yleensä kannattaa kaikkea mitä vastustan, ja päinvastoin.

Jos minusta tehtäisiin vastakohta, se olisi Mikko Kärnä.

Kärnä on erähenkinen lappilainen ex-rajavartija, joka harrastaa metsästystä ja esiintyy mieluusti pyssyjen kanssa machoilevissa Instagram-kuvissa. Eläinten lahtaaminen on kuulemma ehdottomasti oikein ja se tuottaa mielihyvää. Kärnä on myöntänyt julkaisevansa kiusallaan ja tarkoituksella provosoivia kuvia tappamistaan eläimistä. Hän vastustaa sitä, että Jehovan todistajat vapautetaan asepalveluksesta, koska kaikkien miesten pitää käydä armeija. Kärnän elämänpiiriä ovat Lappi ja sen erämaat, itse laidunnan Kallion pahamaineisella punaviheriöllä.

Sitä paitsi keskustapuolue on viimeisin puolue heti kristillisten jälkeen, jota voisin äänestää.

Millainen kokemus sitten oli tutustua Kärnään? Sanalla sanoen miellyttävä. Heitin avaukseksi, että jos lähetykseen halutaan lisää ytyä, meidät pitäisi päästää väittelemään asevelvollisuudesta. Kärnä naurahti ja piti ajatusta hyvänä. Koska tätä mahdollisuutta ei meille suotu, kävimme armeijakeskustelun takahuoneessa – ja olimme paljosta samaa mieltä. Esimerkiksi siitä, että maanpuolustuksen pitää olla kunnossa, määrärahat on turvattava ja puolustus pitää järjestää tasa-arvoisesti. Yksimielisiä olimme siitäkin, että nykytilanne on kaikkea muuta kuin hyvä: rahat eivät riitä, tasa-arvo ei toteudu ja niin edespäin.

Yhteinen näkemys meillä oli myös puolustusministerin linjauksista, mutta ei niistä nyt enempää.

Kärnä vaikutti huumorintajuiselta, älykkäältä ja sanavalmiilta hepulta, sellaiselta jonka kanssa olisi hauska istua oluella.

Mitä opin, taas kerran? Tarvitaan enemmän nokikkain kohtaamista. Juttelin hiljattain Aseman Lapset ry:ssä työskentelevän kanssa, ja hän kertoi että heillä on ratkottavanaan hyvinkin karuja kiusaamis- ja uhkailutapauksia, joissa on osallisina myös nuorten vanhempia. Mutta liennytyksen saa alkuun usein yllättävän helposti: nettiräyhäämisen sijaan pitää vain istua samaan pöytään, jolloin raivo kummasti laantuu.

Saman havainnon olen tehnyt koulumaailmassa. Jos opettaja kohtaa kasvotusten niin sanotun hankalan vanhemman – tai vanhempi hankalan opettajan – yhteinen sävel tuppaa löytymään.

Olemme liikaa yksin ja rakentelemme mielen kellareissa kitkeriä viholliskuvia. Nettikeskustelukaan ei oikein auta, päinvastoin, koska evoluutio on muovannut homo sapiensista sellaisen otuksen, että ymmärrys ja empatia vaativat muutakin kuin sanoja. Savannilla ei ollut nettiä, piti katsoa lajikumppanien ilmeitä ja eleitä, ja niin pitää vieläkin.

Aloittaa voi läheltä. Opettajana haluan, ettei lähiopetusta korvata itsenäisellä läppäriopiskelulla. Nuorille tekee hyvää tulla säännöllisesti vertaistensa joukkoon, kohtaamaan ja keskustelemaan. Ja lopetetaan se puhelimien tuijottelu välitunneilla ja kysytään mieluummin livenä kaverilta, miten menee.

Eduskuntavaalien alla sopii toivoa, ettei kampanjoita käydä liian nettipainotteisesti vaan ehdokkaita nähdään vaalikojuilla keskustelemassa kansalaisten kanssa. Ja toivottavasti me äänestäjät jaksamme vaivautua paikalle. Käsitys monesta poliitikosta voi muuttua lyhyenkin kohtaamisen myötä ja sietämättömäksi idiootiksi tietämämme päättäjä paljastua yllättävän siedettäväksi tapaukseksi, eikä sen jälkeen sormista tursua näppäimistölle yhtä helposti aamuöistä nettisappea.

Ja mitä Uuteen Suomeen tulee, uskon että ärsyttävimpienkin blogien takaa saattaa löytyä yllättävän hyvä tyyppi. Kumman usein ihmiset ovat miellyttävämpiä kuin kirjoituksensa.

Tämän ajatuksen hengessä haluan toivottaa kaikille Uuden Suomen lukijoille ja blogisteille rauhallista joulua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Vaalikojulla ei välttämättä tapaa ehdokkaan todellista persoonaa, vaan sen kuvan, jonka tämä haluaa itsestään ulospäin antaa. Poikkeuksiakin kyllä on.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Natsit ja maahanmuuttajat pelaamaan klassisesti jalkapalloa.
Voin vakuuttaa lähes varmasti että toimisi.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Älkääpäs nyt kyynistelkö liikaa :-) Ennakkoluuloja voi tutkitusti vähentää sillä että on jokin elävä kontakti arveluttavana pidetyn tahon kanssa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No voihan voi.

Sen kerran kun olin tosissani, niin minua ei uskottu :)

Siis olin vakavissani.
Näitä tämän tyylisiä kokeiluja on ollut ja palaute on ollut hyvää.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tämän yhden kerran kritisoin kovasti arvostamaani Kotroa naiiviudesta. Lähes jokainen meistä kykenee hetken aikaa feikkaamaan ja antamaan itsestään positiivista mielikuvaa toiselle.

Sitä kutsutaan hunajan kusemiseksi.

Kärnä on teksteillään tehnyt kyllä ajattelunsa tason tunnetuksi.

Kaarina Leinonen Vastaus kommenttiin #7

O-oo , tähän oli pakko kertoa oma mielipide. Ei se että pystyy kerran "feikkaamaan" kerro vielä mitään. Jospa näitä "ehdokkaita" saisi kuulla useammin ja täysin eri tilanteissa etteivät ole "kauppaamassa itseään".

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei sen tarvitse edes vähentää ennakkoluuloja.
Riittää, kun se muistuttaa siitä, että olemme vielä ihmisiä, jotka voivat kommunikoida keskenään.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tällaisia sillanrakennuspuheenvuoroja tarvitaan ja ne sopivat erityisen hyvin jouluun. Onhan tuossa se hankaluus, että vaikka olisi lukemattomista asioista samaakin mieltä, niin jos on niissä kaikkein tärkeimmissä arvokysymyksissä eri mieltä, niin eivät ne yhteiset näkemykset paljoa lämmitä.

Kuitenkin siltojen rakennus on ainut keino vaikuttaa asioihin. Omassa kuplassa vaikuttaminen marginalisoi asiat. Tärkeintä on pyrkiä vaikuttamaan niihin, joilla on erilaiset näkemykset ja usein se saattaa johtua myös tiedon puutteesta ja ajattelemattomuudesta. Turkistarhauksen puolustaminen tuskin Kärnällä johtuu kuitenkaan tiedon puutteesta. Kun Kärnällä on oma koirakin, niin kai se on epäloogisuuden ja myötätunnon puutteen yhdistelmä syynä. Tuohon epäloogisuuteen voi vaikuttaa ja ilmeisesti myötätuntoakin voi kehittää vielä aikuisena, jos se ei puutu lähes kokonaan.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #26

Noin on, Henna. Onhan siitä esimerkkejä, että ihmiset alkavat hiljalleen muuttaa näkemyksiään kun riittävän moni esittää asiallista kritiikkiä. Näinä aikoina tarvitaan asennekuplien puhkomista ehkä enemmän kuin koskaan, niin moni tuntuu lämmittelevän pelkästään omien hengenheimolaisten leirinuotiolla.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Mielestäni turvapaikkaa hakevien maahanmuutossa ei ole suuressa kuvassa kyse yksilöistä, vaan siitä, täyttääkö kriteerit. Joku voi olla mukava, on oppinut suomen kielen, on hyvä työntekijä jne. Mutta niillä perusteilla ei lupaa voida myöntää. Eikä tietenkään enakkoluulojen perusteella.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Niinpä ei Kallion punaviherkuplassa Keskustapuoluetta äänestetä vaikka moni on maaseudulta tullut leveämmän leivän perään ja päässyt Kallion kuppiloiden eldoradoon.
Oikeastaan tämä blogi kuvaa hyvin sen Helsinkiläisen itsekkyyden ymmärtää maaseudun ihmista harrastuksineen ei ole oopperataloa ei teattereita ei sellaista ravintolamäärää mutta maaseudulla on puhtaan raikas ilma mitä hengittää sillä kasvava metsä sen puhdistaa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Juu, kyllä meille helsinkiläisille tekisi ihan hyvää kuunnella enemmän maakuntien miesten ja naisten näkökulmia.

Käyttäjän TyttiMtt kuva
Tytti Määttä

Olet aivan oikeassa Arno. Vuoropuhelua ja kohtaamista tarvitaan enemmän. Lisäksi olet oikeassa myös Mikon suhteen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

En o ikuna törmännyt ehdokkaaseen, en ainakaan sellaiseen jota ehkä äänestäisin, saatika syvemmin analysoiden pitäisi alkaa jotain fiksua läppää heittämään. Mutulla menee normi äänestykset. Että siis pitäisi ehdokkaita muka analysoimaan, heh heh..., Tsiisus... Olen pelkkä manipuloitu kansalainen pöö.. Ei mulla oo vastuuta ;D

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olisi toki hienoa, jos olisin tavannut henkilökohtaisesti esimerkiksi Hitlerin ja Stalinin.

Samalla kuitenkin toivon, etteivät nuo kohtaamiset olisi muuttaneet sitä käsitystä minkä heistä historiankirjoista olen myöhemmin saanut heitä henkilökohtaisesti kohtaamatta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

On siis totta, että kaikki mihin Kärnä koskee, hajoaa käsiin.
Nyt Kotrokin on pilalla.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Eikö voisi ajatella, että kannattaa yrittää luoda keskusteluyhteys, jotta saisi edes vähän vaikutettua niihin, joiden näkemyksiä pitää perusteettomina. Kyllä se lienee parempi vaihtoehto kuin poteroista möykkääminen. Ihannekeskusteluhan on sellainen, jossa paras argumentti voittaa, mutta siihen tietty päästään aivan liian harvoin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmiset ovat hirveän paljon parempia ja kivempiakin kuin heidän mielipiteensä.

Joidenkin politiikassa ( tai somessa ) kauan julkisesti taistelleiden lähelle on kyllä usein äärettömän vaikea päästä livenäkään.
Ymmärtämisen haluun ei tahdota millään uskoa.

Jossain vaiheessa saaavutetaan ainakin verkossa taatusti tila, jossa keskustelu on muuttunut sisällöttömäksi myrkyksi ja ihmset alkava huutaa apua.
Toivottavasti silloin joku kuulee .

Petri Hämäläinen

Vuoden yksi hienoimmista kommenteista. Ainakin yksi eleganteimmista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Maailmanhistorian yksi mieleenpainuvimmista kohtaamisista

https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/201412231895...

"Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmiset ovat hirveän paljon parempia ja kivempiakin kuin heidän mielipiteensä."

Niinpä.

Mielipiteillekin on annettava sijaa, sillä eihän mielipiteen kuunteleminen ole keneltäkään pois, eikä yksittäinen mielipide vaikuta maapallon kiertoon avaruudessa millään tavalla.

Jalkapalloesimerkki osoittaa sen, että vain hyvin harvoin vastakkaisilla rintamilla olevat sotilaat vihaavat toisiaan. He tekevät vain sen, mitä jonkun määräävässä asemassa olevan henkilön mielipide vaatii heitä tekemään.

Eräässä talvisodan muistelmateoksessa konekiväärimies ei kykene tuntemaan muuta kuin surua ampuessaan suoraan konekiväärituleen marssivia venäläissotilaita. Keskeinen ajatus oli se, miksi he noin tekevät.

Mielipiteet muuttuvat ongelmiksi siinä vaiheessa, kun samaa mielipidettä edustavat tahot alkavat klikkiytyä ja vaativat erimielisiä olemaan kanssaan samaa mieltä tai vaihtoehtoisesti säilyttämään oman mielipiteensä, mutta eristettynä vankileirille.

Yleinen tapa torpata toisen mielipide on tokaista:" jos haluan kuulla mielipiteesi, kysyn sitä."

Näin toimimalla varmistetaan, ettei samaa ihmistä tarvitse kohdata toistamiseen.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Tai vaikkapa käyttämällä jotain leimaavaa termiä, jolla voi demonisoida vastustajan ja siten jättää hänen mielipiteensä huomiotta.

Tai vaikkapa kutsua vastustajan puheita jollain leimaavalla termillä jota ei osata edes määritellä kunnolla, siten on taas mielipide kätevästi tuhottu.

Helposti huomaa kun näitä ilmenee, mutta silti niitä surutta käytetään - ovathan ne tehokkaita.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Suosittelin juuri tuon seikan takia: Tarvitaan enemmän nokikkain kohtaamista.

Kirjoitettu teksti ei aina aukea kaikkine sävyineen. Kaikkein vaikeinta on sarkasmin käyttö. Politiikassa se menee pääsääntöisesti metsään.

Hyvää Joulun aikaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaikutusvaltaa saaneet ihmiset ovat pääsääntöisesti miellyttäviä ja sosiaalisesti taitavia. Hyviä seuramiehiä ja -naisia. Vain kaahkoimmat ovat niin täynnä omaa agendaansa, etteivät halua tai kykene ottamaan huomioon keskustelukumppaniaan. Kohtaamisen tärkeyttä en vähättele, muttei hyvän käytöksen pidä antaa myöskään hämätä jos/kun omat arvot ovat vahvasti ristiriidassa. Pitää olla kanttia kertoa, mitä toisen näkemyksistä ei jaa ja miksei.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erityisesti karismaattiset johtajat suorastaan lumoavat ihmiset ympärillään. Ja jopa ilman sanoja.

Näin kuvaa kohtaamistaan Hitlerin kanssa 4.6.1942 Mannerheimin suosikkitarjoilijatar:

” Fuhrer huomasi varmaankin tarkasteluni, josta en hyvien tapojen uhallakaan luopunut, koskapa käänsi katseensa, jolloin hänen sinisten silmiensä teräs lävisti minut paikalleni.

Seisoin siinä tuijottaen silmästä silmään suurta diktaattoria. Näin tai paremminkin tunsin, että hän oli sangen voimakas persoonallisuus.Ja siitä hetkestä lähtien olenkin vakavasti uskonut hänellä olleen maagillisia voimia.”

Taru Stenvall: Marski ja hänen hovinsa (Wsoy 1955)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Vallan huipulla on tutkimusten mukaan paljon luonnehäiriöisiä, jopa psykopaatteja.
Koska sellaiset persoonallisuudet pystyvät keskittymään omaan menestymiseensä ja siten maksimoimaan sen.
Luonnehäiriöiset ovat usein äärettömän viehättäviä ihmisiä - kunnes joku uhkaa heidän menestysprojektiaan .

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Venäjän trolliarmeija toivottaa Arno Kotrolle hyvää pakkasukon juhlaa ja uutta vuotta! Kyseessä oli mielestäni hyvä kirjoitus, jota suosittelin, ja koska minulla on huono nimimuisti, hain arnokotrauksia verkosta, ja löysin puheenvuoro -kirjoituksen 9.12., jonka luin. Hämmästyksekseni Pasi Majuri oli kommentoinut jotain, mikä täysin vastasi omia mielipiteitäni. Tästä seurasi jouluinen tykkäyssydän Majurille.

Näin se joulun henki leviää!

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

"Sitä paitsi keskustapuolue on viimeisin puolue heti kristillisten jälkeen, jota voisin äänestää."

Tällaisia julistuksia kuulee ja näkee nykyään vähän joka puolella. Itse ohitan ne lähinnä olan kohautuksella.
Mutta kerrohan, miksi meidän pitäisi palvoa jumalana nk. Ihmistä ja hänen lähes rajatonta kykyään selitellä parhain päin kaikki pienet pahaiset edesottamuksensa? Ilman kristillisen kirkon vuosisataista vaikutusta suomalaiset eivät edes kykenisi oleskelemaan kalustetuissa huoneissa, tarpeet tehtäisiin edelleen ensimmäiseen pihalta löytyvään vapaaseen kohtaan jne. Vasemmistolaisilla humanisteilla tuntuu olevan merkillisen kova kiire palauttaa tämä alkutila. Siitähän toimii hyvänä esimerkkinä mainitsemasi TV-ohjelmakin, jossa juontajien käyttäytyminen on täysin eläimen tasolla.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Kysyit, miksi meidän pitäisi palvoa jumalana nk. ihmistä. Vastaan että ei pidäkään. Pitää tunnustaa nöyrästi ihmisen pienuus. Ja nähdäkseni tähän nöyryyteen kuuluu myös sen tunnustaminen, että meillä ei ole hölkäsen pölähtävän tietoa siitä, onko maailmankaikkeudessa jokin korkeampi voima vai ei, ja millainen se mahtaisi olla. Siksi kaikki uskonnot kärsivät nöyryyden puutteesta, kun ne tarjoilevat meille uskomuksiaan jotka sisältävät oletuksia jonkin korkeamman toimijan aivoituksista.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Tuo mainitsemasi nöyryys ei vain taida käytännössä toteutua. Muistaakseni - jos nyt pysyttelemme maallisella tasolla - jo Niccolo Machiavelli (kuten monet muutkin vastaavat ajattelijat) taisi todeta, että ihmiset käyttäytyvät aina kelvottomasti, jos heidän ei ole pakko olla kunnolla.

Itse en ole halukas vähättelemään kristinuskon (enkä muidenkaan uskontojen) merkitystä siinä kehityksessä, joka on johtanut meidät sille mainitsemalleni "kalustettujen huoneiden" tasolle. Uskonnot ovat ihmisen itsensä ulkopuolelta käsin asettaneet tietyt tavoitteet, eivätkä ole hyväksyneet inhimilliseen mukavuuteen perustuvia vastaväitteitä.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #22

Kommunismi, kaikkein vähiten nöyryyttä osoittanut ja eniten uhreja vaatinut "uskonto" tähän mennessä, oli luonteeltaan maallinen. Eikä länsimaiden älymystö ole paha kyllä vieläkään pystynyt tekemään siihen kunnollista pesäeroa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #23

Samaa mieltä olen kommunismista, tosin se ei ollut uskonto. Mutta kaikki dogmaattinen ajattelu tuppaa olemaan haitallista, oli kyse sitten uskonnoista tai politiikasta. On kieltämättä erikoista, että arvostetun median piirissä tehdään yhä kohujuttuja siitä, keillä suomalaisilla tiedemiehillä ja taiteiljoilla oli ennen toista maailmansotaa yhteyksiä Saksaan, mutta kommunismia viime vuosikymmeninä myötäilleet saavat olla rauhassa.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #24

Itse näen kommunismin - siinä muodossa kuin se aikoinaan Neuvostoliitossa (ja joissakin maissa edelleen) esiintyi - nimenomaan uskontona.
Alkuperäinen marxismi ei ollut eikä ole uskonto, mutta Venäjällä siitä muokattiin sellainen Leninin ja Stalinin toimesta lisäämällä siihen piirteitä venäläisestä uskonnollisesta ajattelusta ja perinteisestä venäläisestä "ancien regimestä". Tuloksena oli uhriluvultaan luultavasti historian tuhoisin ideologia.

Mielestäni Sofi Oksanen esitti taannoin varsin uskottavan ajatuksen, että se, ettei länsimaissa ole pystytty kunnolliseen pesäeroon kommunismista, johtuu länsimaissa 1960- ja -70-luvuilla esiin murtautuneesta postmodernismista, johon kuuluu olennaisena osana totuuksien suhteellistuminen. Tätä ei ollut vielä lännessä tapahtunut, kun natsit oli kukistettava ja tuomittava, ja siksi siitä onnistuttiinkin saamaan aikaan yhteinen näkemys. Oksanen huomautti nimenomaan, että vanha, "yhtenäisen totuuden aika" ei ehkä välttämättä ollut hyvä esimerkiksi naisille tai vähemmistöille, mutta ainakin silloin saatiin aikaan yhteisymmärrys, kun sellaista jonkin uhan edessä tarvittiin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #23

Juuri oli vastuullisissa uutisissa, että yli puolet venäläisistä haluaa Neuvostoliiton takaisin.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #40

Niinpä. Mitä taas tulee tuohon Kotron ylläolevaan vastaukseen, näkisin kommunismin, siinä muodossa kuin se aikoinaan Neuvostoliitossa (ja joissakin muissa maissa edelleen) esiintyi, nimenomaan uskontona. Alkuperäinen marxismi ei ollut eikä ole uskonto, mutta Neuvostoliitossa siitä Leninin opeilla lisättynä muokattiin sellainen liittämällä siihen perinteistä venäläistä hallintojärjestelmää, uskonnollisen ajattelun muotoja ja henkilöpalvontaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #40

Olihan Neuvostoliitolla hetkensä. Se meni kun Stalin tuli johtoon. Neuvostoliiton hajottua oli uusi tilaisuus. Taas täällä toivottiin että no nyt se edistys alkaa sielläkin. Sitten tuli Putin ja se niistä hurskaista toiveista.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #50

Itse en usko, että Venäjä nykyisessä muodossaan voi koskaan olla demokratia. Se on koottu väkivaltaa käyttämällä, joten väkivaltaan nojaava autoritaarisuus sen myös pitää koossa, niin kauan kuin tietyt edellytykset täyttyvät.

Tuo suomalaisten harrastama Venäjän muutoksen harras toivominen kerta toisensa jälkeen on lapsellista ja typerää, olisi pitänyt hyvän sään aikana tehdä oikeat turpo-johtopäätökset. "Suomen kansa, puhui se sitten suomea tai ruotsia, ei ole mikään lahjakas kansa."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Tuo nyt on sitä venäläisten katteetonta ylimielisyyttä. Tosin en tiedä miten pitkään Putin pullistelee. Nykyinen Venäjä elää öljystä, jonka käytöstä muut teollisuusmaat pyristelevät nyt ensi kertaa uskottavasti irti. Muovinkin teossa sen voi korvata puu. Venäjällä sitä kyllä riittäisi, mutta teollisuutta ei ole modernisoitu. Olematon omaisuuden suoja karkotti ulkomaiset investoijat, ja omatkin oligarkit pitävät rahansa turvassa. Putin saattaa ehtiä eläkkeelle ennen kuin rysähtää, mutta huonostihan tuossa vielä käy.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän Kotron kommentti ollut kohdistettu kristinuskoon, vaan kristillisdemokraatteihin, ja ne ovat kokonaan kaksi eri asiaa. Tuntemani kristityt puhuvat ilmastonmuutoksesta ja turvapaikanhakijoiden inhimillisestä kohtelusta, taistelevat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta ja naisia syrjiviä kirkon piilorakenteita vastaan.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Nuo mainitsemasi asiat ovat kaunista humanismia ja varmaankin sopusoinnussa marxistisen nk. vapautuksen teologian kanssa, mutta ei niillä lopulta ole juuri tekemistä alkuperäisen kristinuskon kanssa. Siihen kun kuuluu sekin ajatus, että jotkut lähtevät "alakerran kautta", ts. tulee päivä jolloin tehdään jako vuohiin ja lampaisiin. Vasemmistolaiselle tasa-arvokäsitykselle ei Raamatussa ole perusteita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

Itse asiassa ne ovat körttiläisyyttä. En anna vasemmistolaisille omistusoikeutta tasa-arvon kannattamiseen, kyllä se kuuluu kaikille tolkun ihmisille.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #37

Jos tarkoitat tasavertaisuutta lain edessä jne. olen samaa mieltä. Tasa-arvo merkityksessä "tasapäisyys" taas on asia, jota ei luonnostaan koskaan ole missään ollut, ei ole eikä tule. Siihen pakottaminen taas on äärimmäisen vahingollista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

No, onneksi siihen ei ole pakotettu kuin Natsi-Saksassa, Stalinin Neuvostoliitossa ja islamilaisessa maailmassa Khomeinin vallankumouksen jälkeen. "Tämä 1900-luvun jälkipuolen islamilaisuus näytti nostattavan poliittisia kysymyksiä. Mutta siinä oli yksi perusvika - vika joka tuntui kautta koko islamin historian: ettei se nostattamiinsa poliittisiin kysymyksiin tarjonnut mitään poliittista tai käytännöllistä ratkaisua. Se tarjosi pelkkää uskontoa. Se tarjosi kaiken ratkaisijaksi pelkkää Profeettaa - jota ei kuitenkaan enää ollut. Tämä poliittinen islamilaisuus oli raivoa, anarkiaa", kirjoittaa V. S. Naipaul mainiossa kirjassaan Matka islamin maailmaan.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Mitä se inhimillinen kohtelu tarkoittaa? Jokaiselle tulijalle pitää antaa vähintään oleskelulupa siihen kuuluvine etuineen? Eu on todennut, että ainakin 2/3 tulijoista on taloudellisista syistä liikkeellä.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #41

Nuo ovat päivänpolttavia kysymyksiä. Tanskassa ollaan menossa varsin pitkälle tässä "inhimillisessä kohtelussa", siellä kun on varattu tulijoille kokonainen oma saari.

Mutta varsinaiseen aiheeseen liittyen, maallinen humanismi on maallista humanismia, pidetään se omalla paikallaan. Uskon asiat ovat erikseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #44

Eikös eräs entinen kielitietelijä, nykyinen äärioikeiston rakkikoira ehdottanut sellaista Suomeenkin? Vai kuka se pölhöpopulisti oli joka olisi turvapaikanhakijat Ahvenanmaamlle kyörännyt?

Uskon asiat ovat erikseen ja faktat erikseen, se on totta. Monet uskovat että maailma on menossa huonompaan suuntaatn ja lohduttautuvat lukemalla Länsimaiden perikatoa ja Pentti Linkolaa, joiden synkkä maailmankuva on kaukana faktojen maailmasta. Kuinka moni tyttö suorittaa nykyään peruskoulun? Kuinka paljon luonnononnettomuuksissa kuolee ihmisiä? Kuinka moni elää äärimmäisessä köyhyydessä? Kun meiltä kysytään peruskysymyksiä maailman tilasta, vastaamme aina väärin. Jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut. Kansainvälisen terveydenhuollon professori ja rakastettu luennoitsija Hans Rosling – yhteistyössä poikansa Ola Roslingin ja miniänsä Anna Rosling Rönnlundin kanssa – esittelee kirjassaan Faktojen maailma kymmenen vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvamme. Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, meitä ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve. Faktojen maailma on inspiroiva ja hämmästyttävä tietokirja täynnä koskettavia tarinoita. Rosling jakaa tietonsa globaalin terveyden voittokulusta oivaltavasti, selkeästi ja viihdyttävästi.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #47

Fakta mielestäni on, että jos länsimainen sivilisaatio romahtaa islamilaisen tai jonkin muun autoritaarisen "sivilisaation" (venäläinen, kiinalainen jne...) edessä, on maailma siinä vaiheessa mennyt ratkaisevasti huonompaan suuntaan.
Itse kuulun niihin, jotka kokivat näissä asioissa eräänlaisen uskonpuhdistuksen 11.9.2001 tienoilla. Esimerkiksi islamilaisessa maailmassa ei tätä mainostamaasi "faktakirjallisuutta" juuri arvosteta. Länsimainen sivilisaatio ei toki ole virheetön, mutta se on tähänastisista korkeimmalle kehittynyt.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Ei ole mitään syytä pelätä, että länsimainen sivilisaatio voisi hävitä islamilaiselle maailmalle. 11.9.2001 ei romahduttanut Yhdysvaltoja eikä mitään muutakaan islamistiterroristien vihollisekseen nimeämää. "Tämä 1900-luvun jälkipuolen islamilaisuus näytti nostattavan poliittisia kysymyksiä. Mutta siinä oli yksi perusvika - vika joka tuntui kautta koko islamin historian: ettei se nostattamiinsa poliittisiin kysymyksiin tarjonnut mitään poliittista tai käytännöllistä ratkaisua. Se tarjosi pelkkää uskontoa. Se tarjosi kaiken ratkaisijaksi pelkkää Profeettaa - jota ei kuitenkaan enää ollut. Tämä poliittinen islamilaisuus oli raivoa, anarkiaa", kirjailija V. S. Naipaul kuvaili islamin olemusta jo 1980-luvun alussa ilmestyneessä teoksessaan Matka islamin maailmaan. Kirjailija kertoi siinä matkastaan Iranissa, Pakistanissa, Indonesiassa ja Malesiassa.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #60

Totta, islamilainen maailma sellaisenaan ei pystykään länttä voittamaan, ja 11.9.2001 välillisenä seurauksena romahtikin jotakin aivan muuta kuin Yhdysvallat.

Germaanit tai parthialaiset eivät voittaneet Rooman valtakuntaa sen parhaina päivinä, vaan vasta kun se oli heikentynyt omien sisäisten ongelmiensa takia.
Vastaavasti, jos länsi alkaa (kuten se jo monin paikoin on tehnyt) hyljeksiä itseään ja saavutuksiaan, loppu hoituu itsestään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #62

Ei ole mitään merkkejä lännen romahtamisesta. Ei missään. Nekin jotka ovat länsimaita vastustavinaan ovat todellisuudessa kokonaan riippuvaisia länsimaista. Riippuvuus menee jatkossa yhä yksipuolisemmaksi koska ei länsi kohta tarvitse Venäjältä tai Lähi-Idästä edes öljyä.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #63

Ei siinä olekaan kyse asioista, jotka välttämättä huomattaisiin yhden tai kahden sukupolven aikana.

Esimerkiksi erot syntyvyydessä ovat tällä hetkellä sen verran vahvasti kolmannen maailman hyväksi, että paineet länttä kohtaan tuskin heikkenevät lähiaikoina.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

Syntyvyys on laskussa kaikkialla.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #47

En kiistä hiljan edesmenneen Roslingin työn arvoa, faktoihin nojaava ajattelu on tärkeä ja arvokas asia. Esimerkiksi median tulisi tukeutua ankaraan faktapohjaisuuteen tuolla muutamissa muissa kommenteissa mainitun toimittajien omien mielipiteiden häikäilemättömällä räyhäämisellä tolkuttamisen sijaan. Hehän nykyään suorastaan työntävät omia mielipiteitään haastateltavien suuhun.

Sitä paitsi on olemassa paljon myös sellaisia faktoja, joita ei meillä - paljolti ilmeisesti juuri tuon mainitsemani toimittajien asennemaailman takia - juuri uutisoida ja jotka ovat ongelmallisia tuon yllä kuvaamasi valistushenkisen maailmankatsomuksen kannalta.

Yksi tällainen on vaikkapa, että Etelä-Afrikassa on ilmeisesti menossa läpi valtapuolue ANC:n ajama laki, jolla valkoisten viljelemät maat voidaan korvauksetta pakkolunastaa ja jakaa mustille. Samahan käytännössä toteutettiin aikaisemmin Robert Mugaben johdolla naapurimaa Zimbabwessa tunnetuin seurauksin. Toisin sanoen, Etelä-Afrikassa meillä on kaiken järjen mukaan kytemässä seuraava pakolaiskriisi, sillä alueen alkuperäinen, siellä ennen valkoisten tuloa vallinnut kulttuuri ei ruokkinut nykyisen kaltaisia väkimääriä. Ylen toimittajat ja muut räyhääjät voisivat vaihteeksi käsitellä vaikkapa tätä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

"Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Sitä se inhimillisyys tarkoittaa, ja joku ymmärsi sen jo ajanlaskun alussa.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #48

Juuri niin. Mutta mielestäni terrori-iskujen tai raiskausten tekijät tai sellaiseen toimintaan yllyttävät eivät voi odottaa sympatiaa, korkeintaan sitä sijoituspaikkaa jollakin saarella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #52

Eräs entinen kielitietilijä, nykyinen nettikirjoittelija olisi varmaan ensimmäisiä sinne kyörättäviä sitten.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #59

Tai "kestävän kehityksen professorit" jotka julkisesti toivovat suomalaisten kuolevan sukupuuttoon:

https://www.alandsnyheter.com/befolkningskris/hbl-...

Holokaustillekin löytyi aikoinaan läjäpäin "järkeviä" perusteluita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

Oikeasti sukupuutto ei ihmistä uhkaa, valaat ovat toinen juttu. Japani on halunnut sallia valaanpyynnin myös siksi, että se on osa maan kulttuuria. Huonoin perustelu ikinä. Valitettavasti siihen vedotaan milloin missäkin julmuudessa. Olihan mainitsemasi holokaustikin tosiaan osa Saksan kulttuuria joskus vanhoina pahoina aikoina, nyttemmin sielläkin on kulttuuri vähän päässyt kehittymään.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #64

Ei ehkä uhkaakaan, mutta tuossa jutussa olikin kyseessä julkisessa yliopistovirassa oleva henkilö, joka antoi ymmärtää pitävänsä hyvänä, jos suomalaiset häviäisivät. Jos tuollaisen kommentin julkisesti esittäessään korvaisi "suomalaiset" jollakin muulla etnonyymillä (tässäkin toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset), tulisi siitä poliisitutkinta ja syyte.

Holokausti ei ollut "osa Saksan kulttuuria" (joka klassisilta osiltaan on maailman hienoimpia), vaan erityisen synkkä vaihe maan historiassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #66

Olihan se raflaavasti otsikoitu, mutta ei sen takia kannata yöuniaan menettää. On niitä hullumpiakin yliopistoihmisiä, kuten desantti Bäckman.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #67

Bäckman ei enää vuosiin ole ollut oikeasti vaarallinen, koska lähti jo varhain niin yliampuvalle linjalle. Taannoinen tuomio vain sinetöi asian. Hän toki pystyy varmaan edelleenkin aiheuttamaan joitain kohuja ja muita pieniä ikävyyksiä, mutta kaikki tietävät jo asioiden oikean laidan hänen kohdallaan.

Tuon professorin lausunnot sen sijaan ovat mielestäni ehdottoman tuomittavia, eikä niillä ole mitään tekemistä sen kanssa, uhkaako sukupuutto ihmistä lajina vai ei. Tuollaiseen virkaan päässyt ihminen kuitenkin luultavasti osaa laskea sen verran että ymmärtää, ettei suomalaisten katoaminen ratkaise maailman ongelmia suuntaan tai toiseen. Kyse on vain silkasta rasismista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #70

Tolkun ihminen ei suomalaisten katoamista pelkää. Ei saksalaiset tai ruotsalaisetkaan ole mihinkään kadonneet, amerikkalaisista puhumattakaan. Sehän on varsinainen kansojen sulatusuuni, ja mitäpä tietäisimme amerikkalaisesta musiikista, kirjallisuudesta ja elokuvasta ilman mustien ja juutalaisten panosta?

Se on toki totta että Bäckmanin peli on jo pelattu. Kyllähän se mies on toki historiaa tehnyt, se oli ensimmäinen ja pitkään ainoa ihminen joka onnistui hankkimaan Uuteen Suomeen porttikiellon tekemällä surkean häväistyskirjoituksen jonka otsikossa kirkui että Sofi Oksanen on natsi. Näillä Pyhän Venäjän uusilla apostoleilla on jännä kyky löytää natseja kaikkialta paitsi sieltä missä heitä oikeasti on. Bäckmaninkin avuksi on rientänyt usein Putin-Jugend, tai nashi-nuoret, niin kuin heitä Venäjllä kutsutaan. Nashi-nuoret, joo. Vain yhden kirjaimen ero natsi-nuoriin. Vain yhden kirjaimen.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #71

Eikö jo jonkun 1800-luvun venäläisen klassikkokirjailijan väitetä tokaisseen suunnilleen, että "Venäjää ei voi järjellä ymmärtää eikä arsinoilla mitata, siihen on vain uskottava"? Sitähän nuo nashi-nuoret sitten toteuttavat.
Aikoinaan yliopistolla keskustelin näistä asioista erään samassa paikassa opiskelleen Venäjän tataarin kanssa. Hän sanoi, että Venäjällä varsinaisten etnisten venäläisten määrä ei kokonaisuus huomioiden ole kovin suuri, siellä on aika paljon näitä muita kansallisuuksia. Se laittoi miettimään, että kaiketi siksikin tuo venäläinen nationalismi on muodoiltaan hieman läntisestä nationalismista poikkeavaa, se muistuttaa jonkin verran sitä valtioideologiaa jolla vanhaa Itävalta-Unkaria pidettiin koossa. Eli "alttari ja valtaistuin"-ajattelu on tavallaan siellä voimissaan. Kyse on huomattavasti meikäläistä nationalismia varhaisemmasta ajattelutavasta. Ei se tietenkään modernin yhteiskunnan kannalta ole ollenkaan parempaa.

Enkä tuon professorin lausuntojen takia pelkää suomalaisten sukupuuttoa, vaan tuomitsen hänen asenteensa.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

"Opettajana haluan, ettei lähiopetusta korvata itsenäisellä läppäriopiskelulla. Nuorille tekee hyvää tulla säännöllisesti vertaistensa joukkoon, kohtaamaan ja keskustelemaan."

Kauniita ajatuksia. Itse edustan kuitenkin kantaa, ettei opettaja ole kaveri vaan auktoriteetti. Näin jo siksikin, että hänen on tarvittaessa pystyttävä ohjaamaan toiminta oikeille urille vähemmänkin mukavissa tilanteissa. Lisäksi varsinkaan peruskoulun tehtävä ei voi olla muu kuin järjestelmälliseen opiskeluun ja työntekoon totuttaminen. Tätä tarkoitusta ollaan käsittääkseni parhaillaan rajusti vesittämässä varsin järjettömien teorioiden voimalla, mitä muutaman vuosikymmenen kuluttua saamme katkerasti katua. 1960- ja -70-luvuilla matematiikan opetus tuhottiin "tieteellistämällä" se joukko-opin käytön avulla. Toimenpiteellä turmeltiin kokonaisen sukupolven asenne matematiikkaa kohtaan, opettamalla tavalla jota kouluikäisillä ei ollut eväitä ymmärtää. Samaa järjettömyyttä ollaan nyt ilmeisesti toteuttamassa suuremmassa mittakaavassa.

Luonnonvalinta korjaa asiat sitten aikanaan.

Petri Hämäläinen

« Mitä opin, taas kerran? Tarvitaan enemmän nokikkain kohtaamista.« 

Kyllä - ja tarvitsemme keskustelukulttuurin - myös televisioon, jossa ihmiset saavat rauhassa keskustella. Ilman ääliöitä toimittajia.

Joulutoiveeni tälle vuodelle ja uuden vuoden toivomukseni vuodelle 2019 on yksinkertainen: toivon että suomalaisessa televisiossa toimittajat pitäisi v*ttu vihdoinkin turpansa kiinni ja antaisivat fiksujen ihmisten keskustella!

Meillã on Nyman ja Punainen Lanka ja mitä näitä hyviä haastatteluohjelmia onkaan, mutta *erkele kun pitäisi poliittisen toimittajan tehdã maailman yksinkertaisin juttu ja antaa kahden itseään abaut tuhat kertaa viisaampien poliitikkojen keskustella keskenään niin EI TIETENKÄÄN ONNISTU !!!!

Katsokaan kerrrankin vaikka Saksan Maj-Brit Ingneriä. Tai kaikki englantilaisia poliittisia ohjelmia. Ihmiset saavat puhua. Ja toimittajat ymmärtävät kuunnella.

Petri Hämäläinen

Snadi korjaus : Arto Nyberg*/Majbrit Illner*

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Suomalaiset "keskustelu"ohjelmat (oik. huuto- ja räyhäohjelmat) kärsivät tosiaan niitä tekevien toimittajien erittäin vaikea-asteisesta ja aggressiivisesta narsismista.
Nämä toimittajat käyttävät edustamaansa mediaa häikäilemättä omien mielipiteidensä esiin tuomiseen. Tilanne on tuskin paranemassa lähiaikoina. Kun esimerkiksi Saska Saarikoskelle taannoin kritisoitiin tällaista toimintaa, hän totesi vain että "tietotoimistot ovat erikseen".

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

"Joulutoiveeni tälle vuodelle ja uuden vuoden toivomukseni vuodelle 2019 on yksinkertainen: toivon että suomalaisessa televisiossa toimittajat pitäisi v*ttu vihdoinkin turpansa kiinni ja antaisivat fiksujen ihmisten keskustella!"

Mistään en ole ollut enempää samaa mieltä puheenvuorossa vuonna 2018.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Se Kotro on juuri noin. Niin hyvässä kuin pahassa. Mielikuvat ihmisistä on yleensä väärässä, enemmän tai vähemmän. Ja vielä molempiin suuntiin.
Netissä saadaan luotua itsestä vaikka minkälainen persoona, joka ei sitten todellisuutta vastaa juuri ollenkaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos samoin Arno. Sekä netti että vaalikojut ovat tärkeitä. Jos kansa valitsee samat "suhmuroijat" eduskuntaan, niin sitten on ainakin turha haukkua ja valittaa niin kuin tapana on.

Käyttäjän TapioJyrkynen kuva
Tapio Jyrkynen

Kärnällä tappaminen on metsästyksessä jokin pääasia. Minusta se on pelkkä luonnossaliikkuminen. Koulussakaan ei ymmärretty oppilasta, joka partiotaustansa pohjalta viihtyi mieluummin ulkoilmassa kuin sisällä pänttäämässä kirjoja. Nykyään metsästyksessä käytetään paljon digitaalitekniikkaa ja nettiä, eikä se ole ollenkaan niin mielenkiintoista kuin ennen. Koiraystävällisenä ihmisenä, metsästys on myös oiva tapa kouluttaa koiria ja viettää aikaa niiden kanssa. Metsästyksessä on paljon positiivisia puolia nuorisotyön kannalta, mutta aina se liitetään vain tappamiseen ja lihansyöntiin.

Metsästäjiä pidetään tappajina, vaikka ampuma-aseiden käsittely on erittäin huolellista ja valvottua kuten armeijassa. Tappaminen ulottuu Kärnällä myös terveydenhoitoon, Kärnä esimerkiksi kannattaa eutanasiaa vaalikoneensa perusteella, ("Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan.
täysin samaa mieltä

Ehdokkaan kommentti

Eutanasian ja arvokkaan kuoleman tulisi olla jokaisen parantumattomasti sairaan oikeus hänen niin halutessaan. Toimenpiteen tulee tapahtua lääkärin toimesta ja siihen osallistumisen tulee olla lääkärille vapaaehtoista.")
Eikä Kärnä ole ainoa suomalainen, joka päättäisi myös ihmisten kärsimyksen. Jos haluaa elää 100-vuotiaaksi, voi olla varma, että sairastuu ainakin jossain vaiheessa elämää vakavasti. Mutta onneksi lääketieteellä on yhä paremmat keinot selvittää esim. syöpä, joka oli vielä 1950-luvulla käytännössä kuolemantuomio. Ei ole enää, ja monet voittaa syövänkin. Eutanasia voi olla vaihtoehto, mutta sen toteuttaminen pitäisi riippua lääkäreiden lisäksi myös vaikkapa tuomareista, ja poliisista. Milloin on oikea hetki eutanasialle, sitä ei voi sanoa varmasti.

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

No nyt olet Arno ns mennyt jäkälälle.Kyseinen Kärnä on ollut n 3v kotikuntani kunnanjohtajana. Kyseisessä kunnassa ei ole montaa ihmistä jotka jäi Kärnää kaipaamaan. Pääasiassa kaipaamaan jäi vain osa yhdestä suvusta ja hänen tilalleen Kärnän hoitama nykyinen kunnanjohtaja, Kärnän ysrävä, jotain ex -rajavartio hommissa oleva kaveri.Ehkä kuitenkin kannattaa pitää mielessä mitä susi teki punahilkan äidille ennen kuin kasvattaa luottamista ihmisten jota ei oikeesti tunne.Elokuvissaki löytyy Pinokkio.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En tunne henkilökohtaisesti Kärnää enkä Huhtasaarta, mutta kyllä ne kamalimmat nettisössöttäjät ovat joihin olen täällä törmännyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset