Kysely ennakoi järjetöntä vaalikeskustelua

Yle julkaisi tänään kyselyn (https://yle.fi/uutiset/3-10588121), jossa puoluejohtajilta kysyttiin seuraavaa:

Pitäisikö vain miehiä pakollisena koskevasta asevelvollisuusjärjestelmästä siirtyä myös naisia velvoittavaan järjestelmään?

Kysymys on ihan hyvä – vaikka itse olisin toki kysynyt, pitäisikö palvelus säätää miehillekin vapaaehtoiseksi – mutta vastaukset ovat kaameaa luettavaa.

Enimmäkseen puoluejohtajat eivät ymmärrä, että puhtaasti sukupuolen perusteella määräytyvä asevelvollisuus on selvin tasa-arvoloukkaus maassamme, ja järjestelmä on itse asiassa sekä perustuslain että ihmisoikeuksien vastainen. Mitään kelvollista korjausehdostusta ei kuulla yhdeltäkään puoluejohtajalta.

Aikamoinen suoritus tasa-arvon mallimaassa, kun ottaa huomioon, että käytännössä kaikissa muissa sivistysmaissa maanpuolustus on pystytty järjestämään tasa-arvoisesti.

Monet suomalaiset puoluejohtajat näyttävät ajattelevan, että jos kutsunnat määrätään kaikille pakollisiksi mutta säilytetään miesten asevelvollisuus, tasa-arvo-ongelma on hoidettu.

Ei uskoisi, että tällaista joutuu vääntämään rautalangasta aikuisille ihmisille, mutta väännetään nyt silti: yhden päivän kestävät kutsunnat ovat yhdenvertaisuutta ajatellen mitätön sivuseikka, olennaista on se, ketkä pakotetaan palvelukseen.

Hämmentävää on myös vastausten sisäinen ristiriitaisuus. Sampo Terho, Pekka Haavisto ja Petteri Orpo vastaavat ”kyllä” kun kysytään, pitäisikö siirtyä myös naisia velvoittavaan järjestelmään, mutta tarkemmissa perusteluissaan he sitten kertovatkin kannattavansa naisten vapaaehtoista palvelusta.

Eivätkö maan johtavat poliitikot siis tiedä, mikä ero on velvollisuudella ja vapaaehtoisuudella? Ja ennen kaikkea: onko heille tosiaan ylivoimaista ymmärtää, että tyttöjen ja poikien pitää olla lain edessä yhdenvertaisia?

Päällimmäisenä vastauksista jäi mieleen kaksi ajatusta. Poliittisen keskustelun taso ainakin yhdenvertaisuusasioissa on luvattoman heikko, ja toiseksi meille opettajille kasautuu yhä enemmän tehtävää.

Koska poliitikot eivät näemmä kykene hoitamaan omaa tonttiaan, opettajien pitää ottaa tasa-arvokasvatuksessa entistäkin suurempi vastuu ja vielä tarmokkaammin kertoa nuorille, että eri sukupuolet ovat yhdenvertaisia lain edessä ja tämän pitää tietenkin koskea myös maanpuolustusta.

Nuorten pitää tietää, että kenelläkään ei ole sukupuoleen perustuvaa moraalista velvollisuutta mennä sen kummemmin varusmies- kuin siviilipalvelukseenkaan. Vapautuksen saa onneksi nykyään helposti.

Kun yhä useampi nuori uskaltaa rohkeasti kyseenalaistaa seksistisen järjestelmän ja ottaa vapautuksen, ehkä poliitikotkin alkavat heräillä eikä tulevaisuudessa tarvitse enää lukea yhtä vaivaannuttavia vastauksia kuin tänään?

 

 

 

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu