Voi pyhä yksinkertaisuus

Väestötieteen dosentti Ismo Söderling on kommentoinut hirmuista ongelmaa: Suomen väkiluku uhkaa joskus tulevaisuudessa laskea. Dosentti on "madonluvuista" järkyttynyt: ”Suomi on häviämässä pohjoismaisen väestökilvan. Suomesta on tulossa Pohjoismaiden lilliputtivaltio tällä menolla." (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006079125.html)

Voi hyvä jysäys. Maailman suurin ongelma on väestönkasvu, ja ylisuuren väestön aiheuttama kuormitus on viime kädessä kaikkien ympäristöongelmien perussyy. En taivaan kiitos ole kuullut mistään Pohjoismaiden välisestä väestökilpailusta, mutta jos sellainen tosiaan on olemassa, pitäisi kilpailla siitä, mikä maa saa ensimmäisenä vakiinnutettua väkimääränsä nykyistä alemmalle tasolle.

On päätöntä, jos samaan aikaan vaadimme ilmastonmuutosta kuriin ja haluamme väestön kasvavan juuri siellä, missä elintaso on korkea ja päästöt henkeä kohti suuret.

Sitäkin on kuultu ihan väestötieteilijöiden suulla, että Suomen väkiluvun kasvu ei ole ongelma, koska meitä on niin vähän, vain reippaat viisi miljoonaa.

Justiinsa. Tällä logiikalla voimme sitten pilkkoa vaikkapa Saharan eteläpuolisen Afrikan viiden miljoonan asukkaan segmentteihin ja todeta jokaisen kohdalla, että eipä ole väestöräjähdys ongelma eikä mikään, kas kun populaa on alueella alle promille maailman väestöstä.

Ympäristöä ei pidä alistaa taloudelle. Talouden pitää päinvastoin palvella ihmistä ja ympäristöä. Väestöpolitiikassa halutaan kuitenkin tehdä poikkeus ja vaaditaan väkiluvun kasvua, ettei huoltorasite kasva liian suureksi.

Mutta nyt herätys, ihan oikeasti. Eläkeläisten määrä suhteessa työväestöön on ongelma, joka hoituu ajan kanssa, ja sen kustannukset ovat selvästi siedettävämmät kuin sen, että sidomme itsemme sekä talouskasvun että jatkuvan väestönkasvun pakkopaitaan.

Sellaista kuormitusta ei nimittäin planeettaparkamme kestä. Ja kun me suomalaiset haluamme olla mieluusti esikuvia ilmastonmuutoksen selättämisessä, miksemme olisi väestöpolitiikassakin.

ArnoKotro
Helsinki

Lukion opettaja, kolumnisti.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj.

Näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä edusta työnantajieni kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu