ArnoKotro

Kiitän, herra eversti!

Media on nyt päässyt makustelemaan ihan everstitason töppäilyllä. Karjalan lennoston ex-komentajalla pääsi karkaamaan kännimopo lapasesta ja siinä on sitten tullut haukuttua alaisia homopojiksi ja muuta mukavaa. 

Yhteiseen tietoisuuteen työntyy uutta nimistöäkin: Suomen kartalle ja kansalliseen muistiin alkaa piirtyä Lemmenjoki. Todellakin: joki, yö, odottamaton pahuus. Johan tässä tulee jännän leffaisa tunnelma – mitä niitä olikaan: Syvä jokiVilli joki...

Känniraivareista irtoaa pysäyttäviä otsikoita ja paha saa kasvot. Ja laumavaistoinen ajojahti kummasti palkitsee pääkopan liskokerroksen.

Mutta hups, metsäänhän tässä taas mennään niin että heilahtaa. Kasvohakuinen media rakastaa pahuuden henkilöimistä, ja homotteleva eversti on oikea makupala siinä missä asiat ja – herttinen sentään – rakenteet ovat aivan toivottoman tylsiä. Ketä kiinnostaa? Mitä ne on?

Itse en nyt jaksaisi osallistua mihinkään kansallisiin kivittäjäisiin. Sen sijaan lukisin mielelläni analyyttisiä artikkeleita siitä, miten miehinen suljettu yhteisö ja sen ahtaat normit ja nöyryyttävät perinteet johtavat simputukseen ja kaikenmoisiin urpomaskuliinisuuden kukintoihin. Eipä tästä ole kauankaan kun saimme lukea, miten varusmiehiä ihan vasiten kylmetettiin lumihangessa ja avannossa, ja onpa simputukseen liittynyt pahoinpitelyjäkin.

Mutta ei tällaista keskustelua saa käydä. Kas kun sanoo A, pitäisi sitten sanoa myös B. Jos toteamme ääneen, että sukupuolitettu asevelvollisuus ja siihen liittyvät kivikautiset miesmuotit ja kasarmikuri ovat kuin suoraan sosiaalipsykologian alkeisoppikirjan luvusta ”Stanfordin vankilakoe ja suljetun yhteisön patologiat”, joutuisimme perään lisäämään, että asialle varmaan tarttisi sitten tehdäkin jotain – vaikkapa ihan ensimmäiseksi purkaa sukupuolitettu asevelvollisuus ja luopua naurettavasta ”armeija tekee pojista miehiä” -eetoksesta ja ylipäätään miehisyyden militaristisesta ja heteroisesta roolivankilasta.

Koska tätä ei haluta tehdä, joudumme tyytymään mediassa pohdintoihin, luonnehtiko joku eversti alaisiaan pelkiksi homoiksi vai peräti homorunkkareiksi.

Mutta olisiko sittenkin toivoa? Jospa tämänkertaisen everstimme ulostulot kuitenkin virittäisivät keskustelun siitä, miten intin nyrjähtäneen ilmapiirin saisi terveemmäksi pomoporrasta myöten, ja ennen pitkää päästäisiin käsiksi siihen kaikkein pyhimpäänkin: sukupuolimyytteihin pohjaavaan asevelvollisuuteen. Silloin voin vain kiittää eversti Päiviötä.

Ehkä eversti tulee rohkealla esimerkillään tehneeksi isänmaalle tärkeämmän palveluksen kuin arvaakaan, ja ainakin isomman kuin ne kaikki hyssyttelevät ja näennäiset siivosti käyttäytyvät upseerit, jotka yrittävät puhua mustaa valkoiseksi ja selitellä yksilöllisyyden nujertamisen ja henkisen väkivallan pelkäksi vaativaksi koulutukseksi.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hienosti pitää Päiviön pokka käräjäsalissa, eikä mies ole turvautunut edes kommandopipoon kasvojaan peittääkseen, vaikka sellainen varusesine varmasti olisi everstinkin käytettävissä.

https://img.ilcdn.fi/ijwmefXFjf8kuzaNLMwW3vEQfgU=/...

https://www.varusteleka.fi/pictures/thumbs240a/397...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuo kommandopipo oli hyvä idea!

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tän tapauksen käsittely kuitenkin osoittaa puolustusvoimien olevan paljon edistyksellisempi kuin vaikkapa evankelisluterilaisen kirkon.

Everstin touhut perataan oikeusasteissa läpi huolella, mut jos kyseessä olisi rovasti tai joku herätysliikkeiden saarnaaja, niin kohauteltaisiin vain olkapäitä.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Yleisesti ottaen puolustusvoimissa kyllä vallitsee melkoinen omerta, hiljaisuuden laki. Väärinkäytöksistä ja ikävistä sattumuksista ei haluta puhua ulkopuolisille.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näitä everstejä on ollut monia muitakin jotka ovat siirtyneet reserviin, nykyisin puolustusvoimat ovat avoimempi kuin menneillä vuosikymmenillä. Mielestäni tämä parantaa puolustusvoimen uskottavuutta. Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergin menettelystä Lemmenjoen harjoitukseen liittyen on määrätty esitutkinta, tiedottaa Valtakunnansyyttäjänvirasto. Tämä oli odotettavissa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vihervasurit eivät enää muista, kuinka työläisten paratiisissa, (neukkulassa) armeija kohteli sotamiehiään.

Arto, muista olla kiitollinen, että olet Suomessa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #17

Matti, en ole kiitollinen että olen Suomessa, koska käytännössä kaikissa muissa sivistysmaissa asevelvollisuus on lakkautettu.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #37

Helpompi on listata ne maat, joissa asevelvollisuus on vielä käytössä. 28:sta EU-maasta asevelvollisuus on käytännössä enää Kreikassa ja Suomessa. Suomi on asevelvollisuuksineen todellinen kummajainen.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #21

#21 Niinpä, olisi jo aika saada Suomeen sivistynyt palkka-armeija sivistymättömän varusmiesarmeijan tilalle.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #38

Sakari,

olen huomannut että palkka-armeija on huono termi jota kannattaa välttää: se vie ajatukset johonkin epäisänmaalliseen ja epämääräiseen joukkioon, joka tappaa rahasta. Oikea termi olisi ammattiarmeija, niin se menee muissakin kielissä (yrkesarme, professional army jne)

Toinen juttu on se, että ammattiarmeija ei oikein sovi väestöltään näin pieneen maahan: se jäisi liian pieneksi. Paras ratkaisu olisi se, että koko ikäluokka määrättäisiin kutsuntoihin ja tästä noin 50 000 nuoren joukosta rekrytoidaan palvelukseen vapaaehtoiset, motivoituneet ja sopivat.

Tuossa noista termeistä vähän laveammin:

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265069-k...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #40

Ammattiarmeija (vapaaehtoisilla täydennettynä) sopii muutenkin paremmin teknistyvän sotateknologian käyttäjäksi, ja saattaa olla tarpeen myös toivottavasti aikanaan toteutuvaan NATO-jäsenyyteen liittyen.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #42

Joo kyllä ainakin sellainen sodankäynti on näillä leveysasteilla mennyttä aikaa, jossa tarvittiin puoli miljoonaa ukkoa metsiin vuosikausiksi. Sodankuva on muuttunut, konfliktit ovat teknistyneet ja ammatillistuneet; isojen tykinruoka-armeijoiden aika on ohi.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #43

#43 Mitenkähän tuon kanssa on? Viimeistään Vietnamin ja Afganistanin sodat osoittivat, ettei edes huipputeknisen ammattiarmeijan ole helppoa voittaa laajaan alueelliseen puolustukseen perustuvaa "kansanarmeijaa."

Vaikka sodankäynnin välineet teknistyvät, kehittyvä elektroniikka ja tietotekniikka tekee myös aseista helpommin käytettäviä. Esimerkkinä vaikka maalinosoitus tai tykistön tulenjohto, joiden suorittamiseksi ei enää vaadita käyttäjän tekemiä monimutkaisia laskutoimituksia.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #49

Sissisota kehnosti varustetuiila joukoilla voi toimia Vietnamissa ja Afganistanissa, muttei Suomen kaltaisessa modernissa maassa joka voidaan halvauttaa strategisilla iskuilla yhteiskunnan avainkohteisiin. Tästä ja vähän muustakin täällä:

https://arnokotro.fi/2013/09/02/miksi-asevelvollis...

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #40

#40 Ammattiarmeijan eräs ongelma piilee siinä, ettei sen palvelukseen hakeuduta, mikäli muita vaihtoehtoja on tarjolla, varsinkaan miehistötehtäviin. Etenkään silloin, kun puhutaan siitä palkkatasosta ja urakehityksestä, minkä Suomi voisi ammattisotilaille tarjota. Väittäisin, että palkka-armeijan suorituskyky saattaa hävitä jopa vapaaehtoiseen asepalvelukseen perustuvalle reserviläisarmeijalle, varsinkin Suomen olosuhteissa, missä väestön koulutustaso on korkea. Edellisistä sodistamme jo tiedetään, että laitostuneita ammattiupseereita jouduttiin keskeisissäkin tehtävissä korvaamaan suorituskykyisimmillä ja motivoituneimmilla reservin upseereilla.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #47

Eiköhän ne miehistötehtävät soveltuisikin juuri niille vapaaehtoisille.

Teknistyvän ja kalliin kaluston hallinta edellyttää joka tapauksessa syvällisempää koulutusta kuin nykymuotoisessa varusmiespalveluksessa kyetään antamaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Olihan siellä käräjäoikeudessa joku piispakin kirjanpitorikkomustensa kanssa, joten koko "jengi", eli poliisin, armeijan ja kirkonkin johtoa edustava piispakin on laskeutunut tavallisen kansan pariin-oikeussaliin.

- Poliitikot ovat läpileikkaus kansasta ja niin ovat poliisin, armeijan ja kirkonkin kaluuna-ja hiippaherrat!

Valta, asema ja iso raha-ja omaisuus tekee ihmisen röyhkeäksi ja ylimieliseksi
alaisiaan ja muita "vähempiarvoisia" kohtaan. -Nostaa jopa lain yläpuolelle.
- Ego paisuu yli-isoksi.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Suojeliko sota-Jussi ja ylipällikkökin "reippaita lentäjäupseereita....?"

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Everstin tapaista puhetyyliä kuulee valitettavan usein käytettävän armeijassa, sillä palveluksessa vastentahtoisesti olevat varusmiehet eivät ole motivoituneita tekemään asioita ilman että heitä aggressiivisesti komennetaan.

Jos armeija olisi vapaaehtoinen, varusmiehiä voitaisiin johtaa kuten muissa organisaatioissa, eli kannustamalla haukkumisen sijasta.

Valitettavasti Suomessa enemmistö kansasta haluaa pitää kiinni vankeusrangaistuksen uhalla suoritettavasta palveluksesta, vaikka sen seurauksena yhä uudet nuoret sukupolvet altistuvat tälläiselle management by perkele -johtamistyylille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"... vankeusrangaistuksen uhalla suoritettavasta palveluksesta..."
Siis, nilkkapantarangaistuksen uhalla.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Palveluksesta kieltäytymisestä tuomitaan nimenomaan vankeusrangaistukseen. Vaikka useimmissa tapauksissa vankeusrangaistuksen voikin suorittaa jalkapantarangaistuksena, tämä ei silti muuta virallista rangaistusnimikettä. Jotkut totaalikieltäytyjät myös valitsevat jalkapannan sijasta vankilan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Everstin tapaista puhetyyliä kuulee valitettavan usein käytettävän armeijassa, sillä palveluksessa vastentahtoisesti olevat varusmiehet eivät ole motivoituneita tekemään asioita ilman että heitä aggressiivisesti komennetaan. "

Itse palvelin 1974-1975 eräässä joukko-osastossa. Eräs varusmies kaverini ampui itsensä viikonloppulomilla. Komentajamme eversti ja eversti Ruotsista, tulivat luokseni.

Komentava eversti kysyi tai sanoi, kaveri oli ilmeisesti täysin hullu.

Vastasin hänelle herra eversti, minä olen väärä henkilö vastaamaan tähän kysymykseen.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Olisi kyllä hienoa nähdä kunnon kapinaliike: sadat tai tuhannet nuoret miehet näyttäisivät rohkeasti keskisormea sairaalle ja syrjivälle systeemille ja menisivät vankilaan tai ottaisivat jalkapannan. Eiköhän hiljalleen rupeaisi sitä keskustelua viriämään ihan politiikan ykkösketjussakin. Ilahduttavan moni tietty ottaa nykyään vapautuksen terveydellisin - ja usein keksityin - syin, mutta se ei vielä näemmä herättele tarpeeksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tuskin meidän tarvitsee paljon muuta tehdä kuin seurata katseella.

Armeija sortuu omaan ihailuunsa. Uskottavaan armeijaaan ei kohta usko muut kuin se itse.
Jäljelle jää se mitä koko kansa haluaa, perusturvallisuuden takaajat, esim jonkinlaisen laajennetun poliisin.

Meillä on aikaa miettiä, sillä aikaa kun armeija kerää verovirastossa kolehtia Hx- hävittäjiä varten..

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #30

Rinteen kysymyspatteristossa ei taidettu mainita koko hävittäjiä...?
- Niiden määristä, hankinta-aikatauluista ja rahoitusmalleista puhumattakaan.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Vain pöljä menee armeijaan (minäkin menin). Siviilipalvelusmiehet ovat ihmiskunnan valioita. Ja nimenomaan oikeita miehiä, sillä sivariin ei naisia edes oteta.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/sananvap...

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Suomessa nainen on suorittanut siviilipalveluksen. Ei tosin kokonaan.

Jos nainen keskeyttää armeijassaolon tietyn ajan jälkeen, häntä kohdellaan samoin kuin jos mies tekisi niin.

Näin oli tässä tapauksessa.

En ole perillä onko laki muuttunut.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse ihmettelin oikeastaan sitä että kaveri oli päässyt urputtamaan ja aukomaan päätään pitkään ja hartaasti.

En tiedä, enkä halua tietää, minkä tason porukkaa siellä oli paikalla nysväämässä ja kuuntelemassa mutta tiedän että eräässä toisessa organisaatiossa moinen lässytys olisi lopetettu tylyin ottein saman tien. Eikä ilmoituksia olisi tehty.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Kappas vaan kaima. Tuosta tuli heti Mieleen erään suuren ajattelijan lausahdus "väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino".

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tiedän kaveripiiristäni muutamia jotka tuskin olisivat edes selvinpäin kuunnelleet alahuuli väpättäen noita homorunkkaripuheita montaa tavua kauempaa. Ottamatta kantaa siihen miten he olisivat ratkaisseet ongelman.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ihmettelen koko kohua. Korkea-arvoinen upseeri on vain harjoituksen yhteydessä jakanut puolustusvoimien parhaita johtamiskäytäntöjä käytännön esimerkkien ryydittämänä.

Olisivat kiitollisia. Herra alkoholi, paikalla!

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Hilpeintä on, että jotkut viitsivät vieläkin väittää armeijan olevan oiva johtajakoulu siviilitöitä ajatellen. Kuinkahan hyvin inttimeininki istuu vaikkapa trendikkäisiin start up -yrityksiin?

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Noh, rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa, että onhan PV mennyt paljon eteenpäin sitten minunkin varusmiesaikojen kultaisella ysärillä. Enää ei taida viina virrata ihan niin paljon ja pahimpia pässejä on pistetty pihalle.

Mutta se pistää kyllä ihmettelemään, että kaveri on päässyt prinssieverstiksi asti vaikka hevosmiesten tietotoimiston mukaan homorunkkari-kohtelu on ollut ihan yleinen salaisuus tornilla ja ko. herran normijohtamista.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Aarno,
- Ainakin "Nalle" Wahlroosilla on paljonkin näyttöä mm. Ruk:n johtajakoulutuksen arvosta ja merkityksestä siviilissäkin!?
Hän on sanonut että mm. JVO III:n on erinomainen opas johtajuuteen ja ja jopa taloudelliseen menestykseen!

Juhani Virtanen

On joko lapsellista tai pahantahtoista yleistää yksi tai kaksi tapausta nollaamaan koko puolustusvoimien johtamiskoulutus tai suorastaan maanpuolustuksen olemassaolon oikeutus.

Menepä seuraamaan ihailemiasi ammattiarmeijoita; veikkaan että USA:ssa, UK:ssa ja Venäjän kontraktnikien keskuudessa simputus on paljon yleisempää ja merkittävästi julmempaa kuin Suomessa koskaan.

Suomen upseerikunnasta erittäin pieni osa hyväksyy simputuksen tai katsoo sitä läpi sormien. Simputtajat päätyvät oikeuteen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Viel elää armeijan korkeallakin taholla isäin henki-ja meininki!?

- Toisaalta, kun "tutkinnassa" on riittävän paljon ja riittävän korkeaa, poliisin ja armeijan johtoa, niin voinemme todeta, että tavallisia pulliaisia vain lopulta hekin, vaikka tärkeällä virka-ja upseeri-aksentilla mielellään asemaansa usein korostavatkin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Rakenteista viis. Eikö media voisi käsitellä ko. asiaa sen omaksumalla, hyväksi kokemallaan tavalla?:

"Tämä on yksittäistapaus, jota ei pidä yleistää. Sitä paitsi huutavathan/ käyttäytyväthän naisjohtajat myös sopimattomasti, jopa nujertavasti etenkin kännipäissään." (s)
:-)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, eräskin alikersantin arvoinen sotilasjohtaja ivaili asettaan putsaavalle ja öljyävälle mies-alokkaalle, että kiva kun alokkaallakin on joskus jotain kovaa jalkojensa välissä...
- Armeijan tyyli, käytös ja kieli tarttuu tasa-arvoisesti...?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Mätämunien ei pidä antaa pilata armeijaa. Everstiltä voisi ottaa pois sotilasarvon, kun ei osaa käyttäytyä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Itse kävin armeijan 1970-luvulla ja tuolloin varusmies huomasi, että useat kapiaiset ottivat metsäkeikat ja sotaharjoitukset ihan ryyppämisen kannalta. Ja se pisti ihmetyttämään, että täysin julkisesti ja salaamatta toikkaroivat kännissä varusmiesten nähden. Mutta ihmettelen kovasti että everstin tasoinen upseeri on noin puhunut sotaharjoitukseen osallistuville. Mikähän tuon taustalla oikeasti on.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suositeltavaa lukemistoa :

Lasse Laaksonen : Viina, hermot ja rangaistukset. Sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945. ( Docendo 2017)

Ei uutta auringon alla.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Luettu on. Mutta tuossa pitää kyllä ottaa huomioon äärimmäisen kovat olosuhteet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Esimerkiksi jatkosodan asemasotavaihetta en itse luokittele sarjaan "äärimmäisen kovat olosuhteet".

Tuoltakin ajanjaksolta nimittäin löytyy kirjasta runsaasti materiaalia samoin kuin pitkältä rauhan ajalta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Kasvohakuinen media rakastaa pahuuden henkilöimistä, ja homotteleva eversti on oikea makupala...

ooo

Juuri niin, kyllähän kaikki armeijan käyneet , ainakin aikaisempina vuosikymmeninä, tietävät miten miesten koulussa toimitaan.

Todella makupala medialle.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun menin inttiin kesäkuussa -81 Säkylään niin komppanian päällikkönä oli todella tiukka Kapteeni jota kohtaan nousi pikkuhiljaa kova kunnioitus, (tästä ehkä tarina myöhemmin). Myös alikeisarit ja kantahenkilökunta kunnioitti kapuaan. Silloin ei ollut oikeastaan mitään turhaa "öykkäröintiäkään" kessujen, ylikessujen ja vääpelienkään suunnalta.
No syksyllä ennen uusia alokkaita kapu pistettiin pakkoylennyksellä muihin hommiin ja tilalle tuli nysverö jota kukaan ei kunnioittanut. Sen jälkeen alkoi kessujen, ylikessujen ja vääpelien vanhoihin suunnattu "terrori" koska uudet alokkaat oli nysverön erityissuojeluksessa. Vanhan kapun aikana yksikään kantapeikko ei tullut kännissä päteemään sen enempää kassulle kuin mettäkeikoille, uuden aikana se oli "sääntö". Tämä nysverö kuitenkin yleni everstiluutnantiksi asti jostain ihme syystä?
Mun, vanhan korpin johtopäätös tästä asiasta on sellainen että jos on veltto johto niin väliporras ottaa tilanteen haltuun ja seuraus ei ole kenellekkään kiva.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Tässä asiassa hämmästyttää lähinnä se, miksei armeija ole itse hoitanut asiaa kuntoon. Herra se on herrallakin. Kun tieto touhusta on tullut tämän miehen esimiehen korviin, olisi ukon esimiehen pitänyt kutsua tämä ja tämän loukkaamat henkilöt luokseen. Loukatut odottamaan sivuhuoneeseen. Sitten herra eversti pöydän eteen, komento asentoon ja vartin nuhdesaarna. Sitten kutsu loukatuille saapua sisään ja eversti esittämään anteeksipyyntönsä ja kättä päälle. Lisäksi ylennyskielto, kunnes on todisteita siitä, että käytös on muuttunut. Tarvittaessa siirto muihin tehtäviin, missä ei tarvitse pitää yllä yhteiskuntasuhteita. Näin turhalta oikeudenkäynniltä olisi vältytty.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Arno Kotro kirjoitti: "toteamme ääneen, että sukupuolitettuasevelvollisuus ja siihen liittyvät kivikautiset miesmuotit ja kasarmikuri …"

---

Armeijan tehtävänä on tappaminen. Nykyään se voidaan toteuttaa teknisemmin ja fyysisesti helpommin kuin menneinä aikoina, mikä on avannut tien vapaaehtoiseen asepalvelukseen myös naisille.

Tappamiseen tarkoitetusta organisaatiosta voidaan modernin teknologian ansiosta kehittää ikään kuin näennäisesti sivistyneempi ja tasa-arvoisempi, menneisyyden painolastista vapautunut nykyaikainen yhteisö, jossa kehittyneen aseteollisuuden ansiosta myös naisoletetut asevelvolliset opetetaan tappamaan teknisesti ja hienostuneesti, vaikkapa pienikaliiperista automaattiasetta käyttäen, kaikenlaista toksista maskuliinisuutta välttäen.

Tulevaisuuden sodankäynnissä on myös ensiarvoisen tärkeää, että armeijan perustehtävä, tappaminen suoritetaan mahdollisimman neutraalisti, sivistyneesti ja tasapuolisesti, ja ehdottomasti vailla kaikenlaista vähemmistöihin kohdistuvaa diskriminointia. Uskon henkilökohtaisesti, että armeijalaitoksemme kykenee vielä irtautumaan menneisyyden painolastista, emmekä muiden sivistysmaiden tavoin joudu korvaamaan sivistymätöntä, yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustuslaitostamme sivistyneellä palkka-armeijalla :)

Käyttäjän AnneliJalkanen kuva
Anneli Jalkanen

Nöyryyttämisellä ja pakottamisella ei saa aikaan aitoa auktoriteettiä eikä motivaatiota. Ei lasten eikä koirien kasvatuksessa, ei koulussa, ei työelämässä eikä varmaan armeijassakaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ainakin tiedotus ja imagon kiillotus on arkipäivän asenteiden ja käyttäytymisten kanssa vieläkin pahasti ristiriidassa....?!
Ja vielä fiksuna pidetyn aselajin ja noin korkean upseeritason toimesta...?!

Itselläni on lähes poikkeuksetta hienoja, hyviä kokemuksia parinkin aselajin sotilasjohtajista-ja päälliköistä ja niiden muutamien negatiivistenkin kokemusten luulin jo olevan historiaa....mutta ei näköjään...?!?

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Missä tahansa yksityisesti omistetussa nykyaikaisessa pörssiyriyksessä asia olisi hoidettu heti, eikä odotettu. Eikä mihinkään kunnolliseen työpaikkaan nykyään edes pääse ihminen, joka käyttäytyy niin idoottimaisesti, kuin ao. komentajan väitetään käyttäytyneen. Voiko kuvitella, että vaikkapa Microsoftin tai Googlen tai Koneen tai Sampon johtotehtäviin valittaisiin ihminen, joka kännissä homottelee alaisiaan? Jos haluaa urallaan edetä nykyään, pitää osata olla ihmisiksi. Tosin eihän kukaan älykäs ihminen puolustusvoimien palvelukseen menekään, mikä nyt tulikin taas todistettua.

Juhani Virtanen

Ei tarvitse googlata pitkään löytääkseen uutisia yritysjohtajista, jotka ovat sortuneet huonoon käytökseen tai peräti rikollisuuteen.

Jokaisesta kymmenien tuhansien henkilöiden organisaatioista löytyy mätämunia jos etsitään.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kuten tuolla aiemmin totesin, poliitikot ovat läpileikkaus kansasta ja äänestäjistä ja "meiltähän" on totuttu odottamaan mitä tahansa- vallankin poliitikoilta!

Nyt näyttää siltä että jopa korkeasta poliisin-,armeijan-ja jopa kirkonkin johdosta löytyy oikeusasteisiin yltäviä öykkäreitä, pelimiehiä ja virkatehtävissään törttöileviä...?!

- Tähän on tultu "onnellisten mallimaassa...?"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset