ArnoKotro

Kaikki blogit puheenaiheesta Gpi

Global Peace Index määrittää Suomen maailman 5:nneksi turvallisimmaksi

Global Peace Index määrittää Suomen maailman 5:nneksi turvallisimmaksi

Maailmassa on 11 valtiota, jotka ovat täysin ”konflikteista vapaat”.

*

Oletko kyllästynyt iänikuisiin sotiin ja rähinöihin?  Mitäpä tehtävissä, jos haluat siirtyä maahan, jossa ei ole sotaa eikä vainoa?

Miksi BKT:n käyttäminen menestyksen mittarina pitää unohtaa

Analyytikot, poliitikot ja toimittajat rakastavat BKT:n käyttämistä aina kun puhutaan menestyksestä tai hyvinvoinnin tilasta. BKT mittaa kuitenkin vain tuotannon aikaansaamaa arvonlisäystä, ei yhteiskunnan hyvinvointia. Ekonomisti ja nobelisti Joseph Stiglitzin mukaan BKT on vanhentunut mittari, jonka käyttö johtaa huonoihin päätöksiin.

Laillistettu rahan väärentäminen

(Lisäys 14.2.2015 Rahakerroinmalli on vanhentunut, eikä päde hyvin nykyseen talousjärjestelmään. Pankeilla ei ole käytännössä mitään rajoitusta kuinka paljon ne voivat luoda rahaa. Esim. UK:ssa reservivaatimus on 0%. Vakavaraisuusvaatimuksetkin ovat vähän kyseenalaisia.)

 

Jos rahanluontioikeutta ei palauteta valtiolle millään poliittisella päätöksellä ei ole mitään merkitystä.

 

BKT- oikea mittari?

Tuore Tilastokeskuksen raportti kertoo Suomen bkt:n tason nousseen. Laskentatapaa on muutettu: "Tutkimus- ja kehittämismenojen uusi käsittelytapa ja muut laskentamenetelmien uudistukset nostavat Suomen bruttokansantuotteen tasoa keskimäärin 4 prosenttia 2000-luvulla."

http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/2014/uutinen_024_2014-07-11.html

"Teollisuuden bkt-osuus on romahtanut 10 prosenttiyksikköä 2000-luvulla ja rakennemuutos ollut Suomessa rajumpi kuin missään muussa EU-maassa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä