Viimeisen parin viikon aikana shakkilaudalla on tapahtunut enemmän kuin aikoihin. Aloitetaan lainaamalla Ilta-Sanomia.
"Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitea on yllättäen ilmoittanut, että se ei ole löytänyt todisteita Venäjän kytköksistä presidentti Donald Trumpinvaalikampanjaan, ja tutkinta aiotaan lopettaa." (13.3.)
Olen parlamentarismin kannalla. Tuskin me presidenttiä edes tarvitsemme. Mutta kun juuri valittu eduskunnan puhemies (anteeksi käyttämäni virallinen termi), puhuu näin:
"Ennen kaikkea, on suunnattoman hienoa käynnistää valtiopäivät toivottamalla onnea ja suojelusta uudelle tulevaisuuden tekijälle.", Paula Risikko 6.2.2018
Onko tämä jotain kuningaskunta-ajattelua. Perillinen tulee tekemään meidän tulevaisuutumme? Ei mitään Niinistöä vastaan, mutta en vaan ymmärrä tällaista.
Hyvään journalistiseen tapaan on aina kuulunut selvittää uutisen lähteen luotettavuus. Jostain syystä tämä ei enää riitä vaan media on Suomessakin ottanut käyttöön varmasti levikkiä lisäävän faktantarkistuksen. Ikään kuin hyvä journalismi olisi faktojen pudottelua eikä laajemman kokonaiskuvan ja ymmärryksen luomista tai siihen auttamista.
Sauli Niinistö valehteli. Nykyinen presidenttimme ei siis puhunut totta. Siihen on kaksi syytä. Molemmat syyt liittyvät puoluepolitiikkaan. Niinistö oli aikoinaan Kokoomuslainen, ja sitä hän on yhä.
Niinistöllä on kolme kovaa vastaehdokasta: Huhtasaari, Haavisto, ja Väyrynen.
Kysymys kuuluu: kuka saa pisteet? Väyrynen niitä ei tarvitse. Haavistosta ei tule. Joten pisteet saa Laura.
Miksi siis emme antaisi pisteitä Lauralle, joka on paras ehdokas Saulia vastaan? (anteeksi, että käytän Saulista etunimeä)
Hmm... en ymmärrä mitä kirjoitin, mutta totta se on!
Suomi on vienyt ja vie aseita ja niiden varaosia sotaa käyvään maahan. Vientiä puolustetaan ja selitellään sillä, että "Arabiemiraatit toimii maassa Jemenin laillisen hallituksen pyynnöstä". (katso esim. Helsingin Sanomat 21.1.2018 sivu B5). Milloin Suomi on alkanut tunnustaa hallitusten laillisuuksia? Suomihan on perinteisesti tunnustanut valtion ei niiden hallituksia. Sodassa yleensä molemmat osapuolet pitävät itseään "laillisena". Voisiko joku selventää minulle tämän aseviennin selittelyn/puolustelun?
Presidentinvaalien ydinkysymys on jo pitkään ollut: Tuleeko toinen kierros? Toinen kierros on selvästikin tulossa jo pelkästään sen tähden, että loppua kohden äänestäjät terävöityvät pohtimaan tilanne eri tavoin kuin joulukinkkua syödessä. Niinistön voittamiseksi toisella kierroksella on oltava todella vahva ja pätevä vastaehdokas Paavo Väyrynen. Perustelen:
Mitä pahaa Natossa? Näin älähti eräs valtiomies taannoin. Paljasti salaisia aatelmiaan.
Nyt edes istuva presidentti ei uskalla tuota kysymystä esittää. Kansan enemmistö gallupien mukaan näkee Natossa jotakin pahaa tai ainakin haluaa Suomen pysyvän siitä erossa.
Osa ehdokkaista vastustaa selkeästi liittymistä. Yksi kannattaa.
Istuvan presidentin kanta kiinnostaa erityisesti. Monesta syystä.
Sauli Niinistö on gallupsuosikki. Hänen kantansa Nato-jäsenyyden hakemiseen on moniselitteinen.
Pelle Miljoona tuskin aavisti, miten hyvin hänen vuonna 1980 levyttämänsä kappaleen nimi pätee vuoden 2018 yhteiskuntaan. Kappalehan ei ollut yhteiskunnallinen, mutta sen otsikko on usein tullut mieleeni viime vuosina nimenomaan yhteiskunnallisista asioista.
Iltalehti on tarttunut Väyrysen esille nostamaan kysymykseen tänään ja otsikoinut sen ”Totta vai tarua: Liittyikö Suomi euroon perustuslain vastaisesti?” IL tarkastelee asiaa kahdelta kulmalta: Ensinnäkin Väyrynen esittää, että euroon liityttiin Niinistön johdolla toiseksi hän väittää, että prosessi oli perustuslain vastainen.