ArnoKotro

Kaikki blogit puheenaiheesta Rahan kiertokulku

Rahan kiertonopeus ennätyksellisen alhaalla

Työllisyyden ja talouskasvun kannalta rahan kiertonopeuden ymmärtäminen on elintärkeää. Silti taloustoimittajamme ovat täysin tietämättömiä siitä, että rahan kiertonpeus (velocity of money) on saavuttanut ennätyksellisen alhaisen pisteen:

https://fred.stlouisfed.org/series/M2V

Rahan kiertokulku on rikki

Kun vuosituhannen alussa opiskelin kansantaloustiedettä yliopistolla, opetettiin varmana totuutena, että verojen alentaminen kohentaa taloutta. Kirkkain silmin hoettiin, että kun raha on rikkaiden käsissä, he sijoittavat sen fiksusti. Huonommassakin tapauksessa he tallettavat sen pankkiin, joka puolestaa sijoittaa sen fiksusti tai jakaa lainoina uusille yrityksille. Verot siis kannattaa pitää matalina, jotta raha kiertäisi.

Kerro kansantalousideasi!

Minua kiinnostaa rahan kierto kansantalouksissa. Kuvitellaan, että jokainen saisi sormia napsauttamalla syntymään parhaan mahdollisen kansantalouden. Miten raha siellä kiertäisi? 

Naps! 

Kerro pääpiirteittäin. Missä raha mallissasi syntyy ja miten se tulee markkinoille? MIten sen arvo määräytyy ja kuka sitä hallinnoi? Millä keinoin kansalaiset pärjäävät talousmallissasi? jne. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä